Nu imi mai rasfatasem demult familia cu
ceva dulce. Si cum am avut in familie un eveniment foarte important, am
pregatit ceva pe masura. Da, da… am imbatranit cu inca un an J. Dar nu
ma plang. Cum am auzit de multe ori teoria conform careia femeia se simte cea
mai implinita in anii 30 ai vietii sale, trebuie sa o confirm si eu. Cum sa nu
fiu cand am acasa 2 copii perfecti si un sot minunat. Va spun sincer ca nu imi
doresc nimic mai mult, doar sanatate si… poate un pic mai mult timp, ca sa pot
face toate cate imi doresc.
Tortul pe care l-am ales (dupa indelungi
cautari pentru ca inca alaptez si nu pot papa de ex. ciocolata, din pricina ca
bebele este foarte sensibil si il agita foarte tare) este unul delicios. Desi la
prima vedere poate parea gretos din pricina ciocolatei albe, nu este deloc asa.
Si ma gandesc ca daca foloseam lichior de cocos (pe care nu l-am folosit tot
din pricina bebelului) era si mai special. Dar astept sa il pregatiti voi cum
se cuvine si sa-mi confirmati asta.
Ingredientele de care avem nevoie:
Pentru blat:
-
6 oua
-
180
gr zahar
-
120
gr faina
-
80 gr
amidon
-
1
lingurita praf de copt
Pentru insiropat:
-
lichior
de cocos sau suc de ananas (din conserva) in reteta originala, eu am insiropat
cu laptele de cocos care mi-a ramas de la crema
Pentru crema:
-
300
gr ciocolata alba
-
50 ml
lichior de cocos, cum alaptez eu am pus lapte de cocos
-
250
gr branza dulce, eu am pus mascarpone
-
80 gr
zahar pudra
-
500
ml frisca lichida
Pentru ornat:
-
100
ml frisca lichida
Pentru blat mixam bine galbenusurile cu
zaharul. Separat batem albusurile spuma si le adaugam, amestecand usor cu o
spatula, peste compozitia de galbenusuri.
Amestecam faina cu amidonul si praful de
copt si o punem in ploaie peste compozitie, amestecand usor de jos in sus.
Tapetam tava de tort (cca 26 cm diametru),
pe fund cu hartie de copt, pe pereti cu faina. Turnam aluatul si dam la
cuptorul incins (180°C) timp de cca 30 min (proba scobitorii).
Dupa ce s-a racit scoatem din forma si
taiem pe 3 nivele.
Pentru crema punem ciocolata bucatele
impreuna cu lichiorul (laptele de cocos) la bain-marie. Cand ciocolata s-a topit
luam vasul cu ciocolata de pe baia de abur si il punem intr-un alt vas cu apa
rece. Amestecam energic cateva secunde si apoi il scoatem si lasam sa se
raceasca crema.
Mixam bine crema de branza (mascarpone) cu
zaharul pudra, apoi adaugam cate o lingura din crema racorita de ciocolata,
mixand bine dupa fiecare.
Batem frisca si o incorporam si pe ea, tot
cu mixerul, in crema de ciocolata. Impartim in 3 parti egale crema finala.
Daca avem blatul si crema gata, trecem la
asamblarea tortului. Asezam blatul de jos pe un platou, il insiropam usor.
Putem pune inelul de la forma de tort in jurul lui, la mine nu a fost nevoie. Acoperim
cu o parte din crema. Urmeaza blatul de mijloc, insiroparea lui, a 2-a parte de
crema, al treilea blat, insiropare si apoi cu crema ramasa acoperim tortul,
atat suprafata cat si marginile. Dam la frigider minim 1 ora.
Ornarea tort: dupa ce a stat la frigider
il scoatem si il acoperim cu frisca, fiecare dupa imaginatia proprie. Eu fiind
in mare graba am ales sa fac niste floricele din ciocolata. Recunosc ca nu
arata foarte aspectos, ci mai degraba pare ornat de fetita mea, dar va asigur
ca nimeni nu s-a plans, mai ales dupa ce l-au gustat. Mai puteti presara fulgi
de cocos.
Spor la bucatarit si pofta buna!
Sursa de inspiratie: Laura Sava
m-a incantat tortuletul.cu prima ocazie cand sunt libera, il fac si iti spun cum a iesit.chiar voiam ceva de casa de ziua mea, dar m-am multumit si cu cel cumparat de Nicu si Andreea
RăspundețiȘtergerefoarte frumos a iesit, imi place cum este prezentat tot momentul de pregatire, toate ingredientele si crema cum este facuta, la cum arata pare si cred ca este delicios si apetisant, o felie daca se poate :D
RăspundețiȘtergereChiar a iesit delicios, chiar daca nu am fost eu foarte multumita de aspect. Daca as putea as servi fiecaruia dintre voi cate o feliuta, ca sa va convingeti :).
Ștergere