green

vineri, 28 septembrie 2012

Gogosari in sos













Si ca sa continuam sirul retetelor cu bunatati pentru iarna, astazi mi-am propus sa va prezint gogosari in sos. Eu nu am incercat aceasta minunatie decat cand m-am mutat in Moldova, aici in Oltenia nu am avut ocazia sa gust la nimeni. 



Si acum in cautare de idei pentru muraturi am descoperit reteta si m-am hotarat sa pregatesc si eu. Cu siguranta nu o sa regret, pentru ca desi am sigilat bine borcanele si m-am abtinut destul de tare sa nu deschid unul inca (nu de alta, dar daca o sa o fac simt ca pana la sarbatori toate or sa fie o simpla amintire) am gustat sosul, care va spun, este demential.

Gata cu laudele, haideti sa trecem la treaba si sa incercati si voi, asta daca nu cumva ati facut-o deja si stiti ce va asteapta.

Iata de ce avem nevoie:

-         5 kg gogosari
-         1 borcan de 800 gr pasta de tomate cu concentratie de 28-30%
-         500 ml otet (9%)
-         500 ml ulei
-         500 gr zahar
-         2 linguri sare mare (pentru muraturi)
-         2 linguri boabe de mustar
-         2 linguri boabe de piper
-         cateva foi de dafin

          Pentru inceput spalam bine gogosarii, ii taiem pe jumatate si ii curatam de cotoare si seminte, apoi ii taiem in fasii, cam de un deget grosime.

          Preparam sosul din pasta de tomate, otet, ulei, zahar si condimente si lasam sa fiarba cam 20 minute (intr-un vas cat mai inalt pentru ca la un moment dat o sa devina tare saltaret sosul). Amestecam din cand in cand.

          Adaugam gogosarii si mai lasam sa fiarba 10 minute, fara sa clocoteasca, pana se inmoaie putin.


          Cand s-au inmuiat ii punem in borcane (de preferat de 400gr), iar deasupra punem sosul (mie mi-au iesit cam 17 borcane).

          Sigilam bine cu capace borcanele si fierbem la bain-marie 1 ora.

          Le scoatem pe o patura, le invelim bine si le lasam sa se raceasca acoperite.


          Sunt excelenti ca garnitura la friptura, dar sunt asa buni ca iti vine sa-i mananci si pe paine.




          Spor la bucatarit si la conservat!



Sursa de inspiratie: bucataras.ro



3 comentarii: