Si ca sa continuam sirul retetelor cu
bunatati pentru iarna, astazi mi-am propus sa va prezint gogosari in sos. Eu nu
am incercat aceasta minunatie decat cand m-am mutat in Moldova, aici in Oltenia
nu am avut ocazia sa gust la nimeni.
Si acum in cautare de idei pentru muraturi
am descoperit reteta si m-am hotarat sa pregatesc si eu. Cu siguranta nu o sa
regret, pentru ca desi am sigilat bine borcanele si m-am abtinut destul de tare
sa nu deschid unul inca (nu de alta, dar daca o sa o fac simt ca pana la
sarbatori toate or sa fie o simpla amintire) am gustat sosul, care va spun,
este demential.
Gata cu laudele, haideti sa trecem la
treaba si sa incercati si voi, asta daca nu cumva ati facut-o deja si stiti ce
va asteapta.
Iata de ce avem nevoie:
-
5 kg
gogosari
-
1
borcan de 800 gr pasta de tomate cu concentratie de 28-30%
-
500
ml otet (9%)
-
500
ml ulei
-
500
gr zahar
-
2
linguri sare mare (pentru muraturi)
-
2
linguri boabe de mustar
-
2
linguri boabe de piper
-
cateva
foi de dafin
Pentru
inceput spalam bine gogosarii, ii taiem pe jumatate si ii curatam de cotoare si
seminte, apoi ii taiem in fasii, cam de un deget grosime.
Preparam
sosul din pasta de tomate, otet, ulei, zahar si condimente si lasam sa fiarba
cam 20 minute (intr-un vas cat mai inalt pentru ca la un moment dat o sa devina
tare saltaret sosul). Amestecam din cand in cand.
Adaugam
gogosarii si mai lasam sa fiarba 10 minute, fara sa clocoteasca, pana se
inmoaie putin.
Cand
s-au inmuiat ii punem in borcane (de preferat de 400gr), iar deasupra punem sosul
(mie mi-au iesit cam 17 borcane).
Sigilam
bine cu capace borcanele si fierbem la bain-marie 1 ora.
Le
scoatem pe o patura, le invelim bine si le lasam sa se raceasca acoperite.
Sunt
excelenti ca garnitura la friptura, dar sunt asa buni ca iti vine sa-i mananci si
pe paine.
Spor
la bucatarit si la conservat!
Sursa de inspiratie: bucataras.ro
Tare buni!!
RăspundețiȘtergereSunt grozav de buni.Si eu fac.Te pup!
RăspundețiȘtergeresi mama a pus asa ceva anul trecut. Eu nu inca....
RăspundețiȘtergere