Stiu, stiu… a trecut luna septembrie si eu
abia acum vin cu provocarea. Sa-mi fie cu iertare. Dar dupa ce o sa vedeti ce
v-am pregatit cu siguranta o sa ma iertati, pentru ca este o reteta grozava.
Imi facusem planul ca in luna septembrie, in care mi-am serbat ziua de nastere,
sa fur pentru provocarea secreta o reteta de tort, dar sotul meu nu a vrut sa mai
stau 2-3 zile in bucatarie ca sa pregatesc masa festiva, ci sa ma odihnesc si sa
ma rasfat, asa ca am iesit cu familia in oras. Asa se face ca am intarziat din nou cu
pregatirea unei retete.
In septembrie Ama m-a provocat sa
pregatesc o reteta de pe blogul Simplu si bun. Ca intotdeauna m-am hotarat cu
greu la o reteta, iar norocoasa a fost “pistachio muffins” sau mai pe romaneste
briose cu fistic.
Haideti sa vedem cu obtinem unele dintre
cele mai bune briose pe care le-am mancat.
Avem nevoie de:
-
100
gr fistic crud macinat (cantarim dupa ce am curatat de coaja)
-
50 gr
faina
-
50 gr
gris
-
5 oua
-
o lingura
+ un varf de lingura de zahar
-
coaja
rasa de la o portocala
pentru sirop:
-
500
ml suc de portocale proaspat stors
-
200
gr zahar
-
300
ml smantana pentru frisca
-
200 ml iaurt
Separam
albusurile de galbenusuri. Batem albusurile spuma tare cu varful de lingura de
zahar, iar galbenusurile le mixam bine cu lingura de zahar.
Adaugam
la albusurile spuma, amestecand usor, fisticul macinat, grisul si faina.
Apoi
incorporam galbenusurile batute cu zahar si jumatate din coaja de portocala
rasa.
Ungem
formele cu unt si le umplem cam doua treimi.
Dam
la cuptorul incins la 180°C cam 20-25 minute.
Intre
timp pregatim siropul. Fierbem la foc mic sucul de portocale cu cele 200 gr de zahar si restul de coaja de portocala pana se
topeste zaharul si avem un sirop legat. Dureaza cam 10 minute.
Cand
sunt gata briosele le scoatem din cuptor si turnam cu generozitate peste ele
siropul pregatit, umpland formele. Pe masura ce acestea absorb siropul mai
completam. Lasam cam 15 minute ca sa se insiropeze bine.
Batem
frisca si apoi amestecam cu iaurtul.
Servim
briosele cu aceasta crema racoritoare si gustoasa.
Absolut
delicioase!!!
Spor la cofetarit si pofta buna!
Apetisante,nu gluma briosele tale.
RăspundețiȘtergerePup!
Delicioase, as servi vreo doua acum la micul dejun!! Pup
RăspundețiȘtergereChiar sunt delicioase, le-am facut si eu acum vreo 2 luni.Ti-ai iesit super.
RăspundețiȘtergere