green

luni, 1 octombrie 2012

Briose cu fistic (Pistachio muffins)










Stiu, stiu… a trecut luna septembrie si eu abia acum vin cu provocarea. Sa-mi fie cu iertare. Dar dupa ce o sa vedeti ce v-am pregatit cu siguranta o sa ma iertati, pentru ca este o reteta grozava. Imi facusem planul ca in luna septembrie, in care mi-am serbat ziua de nastere, sa fur pentru provocarea secreta o reteta de tort, dar sotul meu nu a vrut sa mai stau 2-3 zile in bucatarie ca sa pregatesc masa festiva, ci sa ma odihnesc si sa ma rasfat, asa ca am iesit cu familia in oras. Asa se face ca am intarziat din nou cu pregatirea unei retete.


In septembrie Ama m-a provocat sa pregatesc o reteta de pe blogul Simplu si bun. Ca intotdeauna m-am hotarat cu greu la o reteta, iar norocoasa a fost “pistachio muffins” sau mai pe romaneste briose cu fistic.

Haideti sa vedem cu obtinem unele dintre cele mai bune briose pe care le-am mancat.

Avem nevoie de:

-         100 gr fistic crud macinat (cantarim dupa ce am curatat de coaja)
-         50 gr faina
-         50 gr gris
-         5 oua
-         o lingura + un varf de lingura de zahar
-         coaja rasa de la o portocala

pentru sirop:

-         500 ml suc de portocale proaspat stors
-         200 gr zahar

-         300 ml smantana pentru frisca
-         200 ml iaurt


          Separam albusurile de galbenusuri. Batem albusurile spuma tare cu varful de lingura de zahar, iar galbenusurile le mixam bine cu lingura de zahar.

          Adaugam la albusurile spuma, amestecand usor, fisticul macinat, grisul si faina.

          Apoi incorporam galbenusurile batute cu zahar si jumatate din coaja de portocala rasa.

          Ungem formele cu unt si le umplem cam doua treimi.


          Dam la cuptorul incins la 180°C cam 20-25 minute.

          Intre timp pregatim siropul. Fierbem la foc mic sucul de portocale  cu cele 200 gr de zahar si restul de coaja de portocala pana se topeste zaharul si avem un sirop legat. Dureaza cam 10 minute.

          Cand sunt gata briosele le scoatem din cuptor si turnam cu generozitate peste ele siropul pregatit, umpland formele. Pe masura ce acestea absorb siropul mai completam. Lasam cam 15 minute ca sa se insiropeze bine.


          Batem frisca si apoi amestecam cu iaurtul.

          Servim briosele cu aceasta crema racoritoare si gustoasa.







          Absolut delicioase!!!



           Spor la cofetarit si pofta buna! 






3 comentarii: