Astazi vreau sa revenim la acrituri. Si
asta pentru ca vreau sa va arat astazi reteta dupa care am pregatit o parte din
gogosarii pentru iarna. Acum cateva zile v-am dat reteta de gogosari in sos,
astazi va dau o reteta clasica de gogosari murati in otet, fara fierbere.
Si pentru ca mama a avut ceva renovari
prin casa si a ratacit momentan caietul de retete, nu am putut apela la reteta
ei clasica, asa ca am cautat in alta parte. Am descoperit reteta lui Teo si pe aceasta
am ales-o ca si castigatoare.
Iata de ce avem nevoie:
-
6 kg
gogosari
-
900
ml de otet (9%)
-
6
linguri de sare grunjoasa pentru muraturi (neiodata)
-
600
gr de zahar
-
2
lingurite de conservant (un pliculet)
-
boabe
de piper
-
foi de
dafin
-
boabe
de mustar
-
usturoi
-
frunze
de telina
Spalam
gogosarii, ii taiem pe jumatate si ii curatam de cotoare si seminte, iar pe cei
mari ii putem taia in mai multe bucati, fiecare dupa cum prefera.
Amestecam
bine otetul cu sarea, zaharul, conservantul, boabele de piper, foile de dafin
si boabele de mustar. Turnam peste gogosari si amestecam din nou foarte bine.
Acoperim vasul (eu nu am avut un capac asa mare si am acoperit cu folie
alimentara) si lasam 24 de ore la macerat. Mai amestecam din cand in cand.
A
doua zi o sa observati ca gogosarii si-au lasat sucul propriu asa ca o sa avem
destul lichid sa umplem borcanele.
Sterilizam
borcanele in care punem gogosarii (v-am explicat aici cum facem asta). Aranjam
gogosarii in borcane, fara sa ii inghesuim prea tare, punem 2-3 catei de
usturoi si cateva frunzulite de telina in fiecare borcan, apoi turnam incet
zeama pe care am obtinut-o si sigilam bine cu capace. Mie mi-au iesit 8 borcane
de 800 ml si unul de 1700 ml.
Nu
ne ramane decat sa avem rabdare sa se acreasca pana putem deschide un borcan ca
sa savuram bunatatea de gogosari.
Spor
la bucatarit si la conservat!
Ce harnicuta esti!Ai pregatit o multime de bunatati.
RăspundețiȘtergerePup!
Ma straduiesc si eu. Pana la urma tot eu si bebe din burtica o sa fim principalii consumatori :P. Te pup!
ȘtergereFrumos, buna ideea asta fara ferbere. Pot sa iau un borcanel?
RăspundețiȘtergereCand sunt gata, te astept cu drag!
Ștergere