Am luat din nou o pauza pe blog pentru ca urmat
runda 2 de muraturi. De data asta nu au mai fost catraveti si gogosari, ci au
urmat muraturile asortate. Ce sa fac, nu ma pot abtine cand ma duc la piata si
vad tarabe pline de gogonele, conopida, varza si toate cele.
Prima reteta pe care am pregatit-o este
una dintre preferatele mele. Gogonelele bulgaresti sau cum o avea mama scrisa
in caietul de retete, salata bulgareasca, este o reteta original bulgareasca. O
matusa a mea de la Calafat are prieteni peste Dunare, la Vidin, si acolo a
incercat aceste muraturi si a furat reteta.
Iata de ce avem nevoie:
-
2,5
kg gogonele
-
750
gr morcovi
-
200
gr zahar
-
200
ml otet (9%)
-
1
pachet conservant
-
frunze
de telina
-
sare dupa
gust (neiodata pentru muraturi)
Cu
cantitatile astea ies cam 5 borcane de 800ml.
Dupa
ce spalam bine gogonelele si curatam morcovii de coaja, le taiem pe toate rondele. Totul
merge super rapid daca aveti in dotare un robot. Am feliat totul in 2-3 minute.
Punem
intr-un vas incapator rondelele unde le amestecam foarte bine cu zaharul, otetul,
conservantul si frunzele de telina. Dupa ce am amestecat foarte bine adaugam si
sare dupa gust. Eu am pus cam 40 gr.
Lasam
cam 3-4 ore, dar zic ca este o idee buna sa lasam peste noapte, in acest fel o
sa-si lase si mai multa zeama.
Punem
in borcane fara sa inghesuim prea tare, ca sa nu fermenteze.
Nu-i
asa ca este usor. Si nu va mai spun ce gustoase sunt.
Spor
la bucatarit!
imi plac mult gogonelele murate!
RăspundețiȘtergereSi mie imi plac gogonele murate!
RăspundețiȘtergere