O prajiturica racoritoare, care nu este
plina de zahar, asa ca mi s-a parut perfecta pentru ziua printesei mele Ema,
care a implinit 3 anisori. Pe langa tort, aceasta prajitura a fost foarte
apreciata, atat de cei mici, dar si de cei mai mari si mai pretentiosi.
Ingredientele de care avem nevoie (pt o
tava de 22x35cm):
Pentru blat:
-
3 oua
-
3
linguri zahar
-
4
linguri faina
-
1
lingura ulei
-
1
lingura apa rece
-
1
lingurita esenta de vanilie
-
coaja
rasa de la o lamaie
-
gem
de capsuni (visine sau orice alt gem rosu)
Pentru crema de lamaie:
-
400
ml lapte
-
3-4
linguri zahar
-
2
galbenusuri
-
50 gr
amidon
-
2
linguri zeama de lamaie
-
coaja
rasa de la o lamaie
-
50 gr
unt
-
3 gr gelatina
Pentru crema de branza:
-
250
gr crema de branza
-
100
ml smantana pt frisca (sau frisca lichida)
-
3 gr gelatina
Pentru stratul de frisca:
-
150
gr smantana pt frisca (sau frisca lichida)
-
2-3
linguri zahar praf (daca folosim frisca lichida nu mai este nevoie sa punem
zahar)
-
Coaja
rasa de lamaie sau ciocolata rasa pt décor
Ca de obicei, ne ocupam mai intai de blat.
Batem albusurile spuma tare, adaugam zaharul si mai batem pana se topeste, apoi
galbenusurile unul cate unul. Adaugam si uleiul si apa rece. Incorporam incet faina, apoi coaja rasa de
lamaie. Turnam in tava tapetata cu hartie de copt si dam la cuptorul incins la
180°C, pana trece testul scobitorii (cam 25-30 minute). Cand se raceste taiem
in 2, asa vom avea 2 blaturi.
Urmeaza crema de branza. Batem frisca
spuma. Mixam crema de branza cu zaharul pana ce acesta se topeste. Punem o
lingura de crema peste gelatina hidratata si topita la bain-marie si apoi o
incorporam in restul de crema impreuna cu frisca spuma.
Peste primul blat intindem un strat de gem
de capsuni, punem al doilea blat, apoi crema de branza. Dam la frigider pana
pregatim crema de lamaie.
Da, crema de lamaie este urmatoarea pe
lista. Punem pe foc laptele cu coaja de lamaie. Lasam sa dea un clocot si apoi
strecuram.
Separat frecam galbenusurile cu zaharul,
incorporam apoi amidonul diluat cu putin lapte rece. Cand avem un amestec
cremos, adaugam putin din laptele cald, apoi rasturnam totul peste restul de
lapte. Dam pe foc mic pana se ingroasa.
Dupa ce s-a ingrosat crema, luam de pe foc,
adaugam zeama de lamaie, apoi untul si gelatina hidratata. Lasam sa se raceasca
putin, amestecand din cand in cand sa nu faca acea crusta, care o sa dea
cocoloase.
Intindem peste crema de branza si dam la
rece din nou.
Dupa ce s-a intarit si crema de lamaie
intindem si stratul de frisca. Deasupra presaram coaja de lamaie rasa (pe care
am lasat-o putin sa se usuce) sau mai simplu (pt ca daca urasc ceva la
cofetarit este sa rad coaja de lamaie :)) ) presaram putina ciocolata rasa. Dam
la rece.
Va spun, o bunatate!
Spor la bucatarit si pofta buna!
Sursa de inspiratie: Culorile din farfurie
O bunatate!
RăspundețiȘtergereLa multi ani! fericiti micutei domnisoare.
Multumesc din suflet, draga mea!
Ștergere