Am avut saptamana aceasta o sarbatoare in
familie. Micuta noastra printesa a implinit 3 ani. La multi si frumosi ani
iubita noastra!!! Anul trecut la capitolul tort am apelat la o cofetarie,
pentru ca eram cu burtica, nu prea mare, dar sotul ma menaja si nu mi-a dat
voie sa mai mestesugaresc prin bucatarie torturi. Acum nu am mai vrut sa ratez
ocazia, mai ales ca este o perioada in care este innebunita dupa printese si
papusele asa ca am vrut sa o impresionez. Am reusit, a stat cu gura cascata cum
am intrat in camera cu el si abia si-a revenit sa sufle in lumanare.
Am ales o reteta lejera, potrivita si
pentru copii, de tort cu crema de mascarpone, frisca si piersici. Este foarte
gustos, nu este foarte dulce, din cauza asta ai tot manca fara sa te opresti J.
Ingredientele de care avem nevoie:
Blat:
-
7 oua
-
7
linguri zahar
-
8
linguri faina
-
1
plic zahar vanilat
-
1 lingura
ulei
-
1
lingura apa rece
-
1
praf de copt
Crema de mascarpone:
-
200
gr mascarpone
-
2
galbenusuri
-
4
linguri zahar
-
300
ml smantana pt frisca (sau frisca lichida)
-
1
lingurita esenta vanilie
-
10 gr
gelatina
-
1
cutie compot piersici
Decor:
-
300
ml smantana pt frisca (sau frisca lichida)
-
floricele,
margele, tot ce doriti
Pentru blat, pregatim clasicul pandispan.
Batem albusurile spuma tare, adaugam zaharul si batem pana se topeste, adaugam
unul cate unul galbenusurile, apoi lingura de ulei si cea de apa. La final
incorporam usor faina. Turnam compozitia intr-o tava cu pereti detasabili, cu
hartie de copt pe fund si tapetata cu faina pe pereti (a mea are 25cm diametru)
si dam la cuptorul incins la 180°C, pana trece testul scobitorii (35-45 min).
Daca aveti tava speciala ca sa iasa in forma de cupola este si mai bine.
Dupa ce se raceste se taie in 3 foi.
Batem frisca tare. Daca avem smantana
punem si 2-3 linguri zahar pudra.
Amestecam galbenusuri cu zaharul pe
bain-marie, pana se topeste zaharul. La mine nu s-a topit in totalitate, dar
s-a ingrosat crema. Peste ele adaugam gelatina hidratata si topita la
bain-marie si amestecam bine. Lasam sa se raceasca.
Incorporam in ea mascarponele si apoi
frisca batuta. Si gata crema.
Asamblam tortul. Ca sa facem rochita, avem
nevoie de un bol, care sa aiba la un moment dat diametrul tortului (in cazul
meu 25 cm). Il tapetam cu folie alimentara si punem primul blat (cel de sus). Pentru
ca eu l-am taiat prea subtire s-a cam rupt, dar nu a fost nicio problema. Il insiropam
cu siropul de la compotul de piersici. Punem peste el jumatate din crema de
mascarpone, apoi presaram piersici din compot (cat de mici vreti voi sa le
tocati).
Urmeaza foaia 2, insiropata si ea, peste
ea restul de crema si iarasi piersici. La final punem blatul de jos pe care nu
uitam sa-l insiropam si pe el. Dam la rece cateva ore (eu l-am lasat peste
noapte).
Cand s-a intarit crema, rasturnam tortul
pe un platou, infigem in mijloc o papusa tip Barbie (eu i-am scos picioarele pt
ca era prea inalta) si apoi ornam cu frisca. Am incercat sa colorez o parte din
frisca cu colorant galben (singurul pe care l-am gasit cand am mers la
cumparaturi), dar nu a reusit decat sa dea un gust ciudatel friscii, pt ca in
rest nu a colorat deloc.
Si cum copiii nu sunt asa atenti la
detalii ca si noi, tortul a fost perfect. Si mai ales gustos J.
Spor la bucatarit si pofta buna!
Sursa de inspiratie reteta tort: Culorile din farfurie
Fericire ii doresc printesei tale, si sa aveti parte de cat mai multe aniversari impreuna. Sa cresca mare si fericita.
RăspundețiȘtergereFelicitari si tie pentru tort. a iesit frumos si sunt sigura, ca si gustos :*
Multumesc din suflet pt urari si pt felicitari! Chiar daca nu mi-as da nota 10 pt aspect, reactia micutei si bucuria ei fac sa nici nu mai conteze asta.
Ștergere