Pentru provocarea secreta a Amei din luna
octombrie, gazduita de Adela, cea care ne aduce intotdeauna “ceva dulce – ceva bun”,
am avut repartizat blogul unei craite, o adevarata poeta gurmanda (cred si eu
cu atatea bunatati). Am ales de data asta o reteta de gogosi, ca tare imi era
pofta de unele. Am intarziat putin pentru ca am avut ambii copilasi bolnaviori
si m-am ocupat mai mult de rasfatul lor decat de al nostru. Dar cu gogosile
astea gustoase am recuperat J.
Si pentru ca si noi suntem iubitori de gogosi
si am impartit si cu prietenii (asa ma simt eu bine, sa-mi fac apropiatii sa se
linga pe degete :)) ) am respectat cantitatile din reteta originala. Daca nu
vreti asa multe puteti injumatati ingredientele.
-
1kg
faina (trebuie sa recunosc ca mie nu mi-a intrat atata)
-
6
galbenusuri
-
500
ml lapte batut sau sana
-
un pumn
zahar tos
-
1
lingura lapte
-
35 gr
drojdie proaspata sau 10 gr drojdie uscata
-
arome
(coaja lamaie, esenta vanilie, ghimbir sau ce vreti voi)
-
50 gr
unt
-
un praf
sare
Cernem faina intr-un vas incapator. Presaram
peste ea zaharul, aromele si drojdia uscata.
Batem galbenusurile cu sarea si turnam in
faina. Daca folosim drojdie proaspata facem o maia amestecand drojdia cu o
lingura de lapte caldut si o lingurita de zahar si apoi turnam si maiaua peste
faina, impreuna cu laptele batut.
Framantam un aluat pana se incorporeaza
toate ingredientele (mie nu mi-a intrat toata faina, asa ca m-am oprit cand
aluatul mi s-a parut consistent).Incalzim untul si il turnam peste aluat si framantam
pana este complet incorporat.
Lasam la dospit o ora.
Intindem o foaie de cativa cm grosime,
taiem gogosile cu un pahar si mai lasam la dospit cca un sfert de ora.
Incingem bine uleiul si le prajim pe
ambele parti pana se rumenesc frumos.
Le pudram cu zahar sau le umplem cu ce
dorim. Eu nu am apucat decat sa le pudrez, dar au fost delicioase.
Spor la bucatarit si pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu