Datorita faptului ca se apropie
sarbatorile si nu o sa mai am timp de postat, ca de stat in bucatarie sigur o
sa stau mai mult ca acum, m-am grabit cu provocarea secreta a Amei din luna
decembrie. Dupa ce Kadia m-a provocat sa ma strecor pe furis in bucataria
Stefaniei, ca sa fur de acolo o reteta, am trecut la treaba. O sa credeti ca a
fost usor. Ei as… Trimite hotul intr-o magazine cu bijuterii si pune-l sa fure
doar una. Criteriul de luna asta: o reteta usoara si rapida (nu de alta, dar timpul
ma omoara, inca ma chinui sa termin comenzile de crosetat, ca si asa sotul este
diperat ca nu o sa aiba ce manca de sarbatori decat ate si crosete :)) ).
Am ales initial un chec in 3 culori. O intreaga
aventura… o sa v-o povestesc cand o sa postez reteta, care din pricina ca nu
mi-a iesit asa cum mi-as fi dorit am lasat-o pe alta data si am schimbat tinta.
Urmatoarea pe lista a fost aceasta paine, pentru ca sincer mi-era dor de
mirosul de paine in casa si de cand l-am nascut pe Sebi cred ca doar de vreo 2
ori am mai facut. A iesit una dintre cele mai bune paini pe care le-am facut
(fara exagerari), pufoasa si gustoasa, desi nu toate meritele sunt ale mele,
pentru ca am trisat putin la partea de framantat, unde am pus umila mea sluga,
masina de paine, sa faca treaba in locul meu.
Gata cu vorbaria, ca se trezesc picii si
nu mai pot sta pe aici.
Ingredientele de care avem nevoie pentru o
painica:
-
300
ml apa calduta
-
40 ml
ulei
-
1
lingurita sare
-
550
gr faina alba (am folosit de 650)
-
1 ½ lingurite
drojdie uscata
-
ulei pentru
uns vasul yena
Daca folositi la framantat masina de paine
puneti ingredientele in cuva in ordinea in care le-am scris. Daca folositi
manutele harnicutele, amestecati faina cu drojdia uscata, faceti un cuib in
mijlocul ei si incepeti sa turnati apa calduta si uleiul. Cand incepe sa se
prinda consistenta aluatul, adaugati si sarea.
Lasam la dospit 45-60 minute la loc cald
si ferit de curent, acoperit cu un prosop curat de bucatarie sau folie
alimentara.
Dupa ce s-a dospit rasturnam pe masa de
lucru si dam forma painii, dupa care o punem in vasul uns cu ulei.
Mai
lasam sa se dospeasca 10-15 minute, tocmai bine cat sa incingem si cuptorul la
140°C. Pensulam cu apa capacul vasului, il asezam peste vas si dam la cuptor
pentru 20-25 minute. Cand s-a scurs timpul, dam la o parte capacul, marim temperatura
la 160°C si mai lasam 20-25 minute, sau pana se rumeneste frumos.
Dupa ce am scos painea de la cuptor mai punem peste ea 5 minute capacul ca sa se
inmoaie coaja. Scoatem painea din vas si o lasam sa se raceasca.
Absolut
minunata! A mai ramas un singur coltisor pentru a doua zi.
Spor
la bucatarit si pofta buna!
arata grozav de bine!!!
RăspundețiȘtergereSi este si grozav de buna! Multumesc de reteta!
ȘtergereCe frumos arata! Interesanta modalitate de coacere, trebuie sa incerc si eu pentru ca mi-e dor de painea de casa. Te pup!
RăspundețiȘtergereSi mie mi s-a parut interesanta. A iesit f pufoasa si gustoasa, asa ca iti recomand sa o incerci. Si eu te pup!
RăspundețiȘtergereSi mie mi s-a parut interesanta. A iesit f pufoasa si gustoasa, asa ca iti recomand sa o incerci. Si eu te pup!
RăspundețiȘtergereArata super...daca o coc in masina de paine iese la fel?
RăspundețiȘtergereAr trebui sa iasa la fel de gustoasa, nu stiu daca iese la fel de moale, cel putin partea de coaja. Faptul ca o coacem cu capac face sa nu aiba o coaja crocanta ci moale. Poti incerca, dar sa optezi pt nivelul de crusta mic. Asteptam sa ne spui cum a iesit. Spor!
ȘtergereA iesit perfect si coapta in masina de paine....noi am mancat-o pe toata calda, n-a mai ramas nimic pentru a doua zi. Merci pentru reteta.
RăspundețiȘtergere