Din ciclul “ce muraturi am mai pus pentru
iarna in mica mea camara” azi va prezint un alt fel de muraturi asortate,
ciolomada. Va spun sincer ca nu am mancat niciodata, am inteles ca sunt specifice
ardealului unde eu nu prea am ajuns, dar cautand diverse retete am gasit-o si
pe aceasta si pentru ca mi-a placut foarte mult cum arata am zis ca putina
diversitate nu strica.
Iata de ce avem nevoie (cantitatile sunt
la alegerea fiecaruia, dupa preferinte):
-
Varza
alba
-
Varza
rosie
-
Gogonele
-
Morcovi
-
Ceapa
alba si rosie (eu am uitat sa pun)
-
Ardei
grasi (nici ardei nu am pus)
-
Conopida
-
Castraveti
-
Otet
-
Marar
si cimbru uscate
-
Coriandru
si mustar boabe
-
Piper
boabe
-
Ienibahar
-
Foi dafin
-
Hrean
-
Sare neiodata
-
Zahar
Spalam,
curatam legumele si le tocam fideluta, feliute si buchetele. Frecam cu putina
sare si zeama de lamaie si lasam peste noapte ca sa-si lase legumele apa.
A
doua zi, fierbem zeama pe care si-au lasat-o cu toate condimentele, sare, otet
si zahar dupa gust. Eu am mai adaugat si apa, ca sa nu am surpriza ca nu o
sa-mi ajung zeama.
Cat
sta sa dea in clocot compozitia noastra, punem in borcane legumele, fara sa le
inghesuim prea tare, ca sa nu fermenteze.
Turnam
zeama peste ele, sigilam bine borcanele cu capace si dam la pastrare in camara.
Ca sa nu se ridice la suprafata eu am pus betisoare de la mararul uscat, pentru
ca nu am avut ramurele de visin.
Cam
asta-i tot. Astept cu nerabdare sa vad cum au iesit si bineinteles ca o sa va
anunt si pe voi.
Spor
la bucatarit!
Sursa de inspiratie: http://alexandra-bucatariamea.blogspot.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu