green

marți, 11 iunie 2013

Paine cu iaurt si seminte de in










Daca aveti vreodata pofta de o paine gustoasa si sa va miroase in casa a paine calda, iata o reteta minunata care noua ne-a placut foarte mult.


Avem nevoie de:
-         500 gr faina
-         25 gr drojdie proaspata/ 7 gr drojdie uscata
-         150 gr iaurt natural
-         200-215 gr apa
-         2 linguri ulei de masline
-         1 lingurita zahar
-         2 lingurite sare
-         50 gr seminte de in


          Intr-un vas punem faina cernuta, facand un cuib in mijlocul ei. Acolo punem drojdia pe care am frecat-o cu o lingurita de zahar, apa calduta, iaurtul si uleiul. Incepem sa framantam, iar cand aluatul incepe sa capete consistenta adaugam si sarea cu semintele de in.

          Framantam pana cand aluatul devine elastic si nu se mai lipeste de maini. Daca iaurtul a fost mai lichid adaugam cate o lingura de faina pana obtinem aluatul dorit.


          Acoperim vasul si lasam la  dospit, la loc cald si ferit de curenti de aer, cam 60-90 minute.

          Cand este dospit il rasturnam pe masa de lucru si ii dam forma de franzela sau rotunda si mai lasam 30 minute la dospit. In timpul asta dam si drumul cuptorului sa se incinga (la 240°C – foc mare). Dupa ½ ora deschidem repede usa cuptorului si varsam pe fundul lui o ceasca de apa si inchidem repede usa (in felul acesta painea o sa prinda o coaja frumoasa).

          Crestam suprafata painii cu un cutit cu lama bine ascutita, fara sa apasam prea tare sau sa trecem cutitul de mai multe ori pe aceeasi taietura (ca sa nu piarda aerul acumulat la dospit).


          Reducem temperatura din cuptor la 220°C, introducem repede painea la cuptor si o lasam 45-50 minute.

          Cand este gata o lasam pe un gratar sa se raceasca.








          Spor la bucatarit si pofta buna!





Sursa de inspiratie: Laura Adamache
         


2 comentarii: