Daca aveti vreodata pofta de o paine
gustoasa si sa va miroase in casa a paine calda, iata o reteta minunata care
noua ne-a placut foarte mult.
Avem nevoie de:
-
500
gr faina
-
25 gr
drojdie proaspata/ 7 gr drojdie uscata
-
150
gr iaurt natural
-
200-215
gr apa
-
2
linguri ulei de masline
-
1
lingurita zahar
-
2
lingurite sare
-
50 gr
seminte de in
Intr-un
vas punem faina cernuta, facand un cuib in mijlocul ei. Acolo punem drojdia pe
care am frecat-o cu o lingurita de zahar, apa calduta, iaurtul si uleiul.
Incepem sa framantam, iar cand aluatul incepe sa capete consistenta adaugam si sarea
cu semintele de in.
Framantam
pana cand aluatul devine elastic si nu se mai lipeste de maini. Daca iaurtul a
fost mai lichid adaugam cate o lingura de faina pana obtinem aluatul dorit.
Acoperim
vasul si lasam la dospit, la loc cald si
ferit de curenti de aer, cam 60-90 minute.
Cand
este dospit il rasturnam pe masa de lucru si ii dam forma de franzela sau
rotunda si mai lasam 30 minute la dospit. In timpul asta dam si drumul
cuptorului sa se incinga (la 240°C – foc mare). Dupa ½ ora deschidem repede usa
cuptorului si varsam pe fundul lui o ceasca de apa si inchidem repede usa (in
felul acesta painea o sa prinda o coaja frumoasa).
Crestam
suprafata painii cu un cutit cu lama bine ascutita, fara sa apasam prea tare
sau sa trecem cutitul de mai multe ori pe aceeasi taietura (ca sa nu piarda
aerul acumulat la dospit).
Reducem
temperatura din cuptor la 220°C, introducem repede painea la cuptor si o lasam
45-50 minute.
Cand
este gata o lasam pe un gratar sa se raceasca.
Spor
la bucatarit si pofta buna!
Sursa de inspiratie: Laura Adamache
Super painita!
RăspundețiȘtergerePup!
Foarte buna painea facuta in casa!
RăspundețiȘtergere