M-am aventurat si luna aceasta la
provocarea secreta, gazduita de asta data de Lili si al ei blog. Blogul revenit
mie este unul plin de Culoare si savoare, din care am ales dupa indelungi lecturi
si sortari de retete tot una de prajitura. Asta este, nu ma pot abtine. Dar
m-am invatat minte si nu o sa ma mai incumet la retete asa dichisite cu doi
copii acasa. Tare greu am reusit sa o termin, dar pot sa spun ca a meritat tot
timpul petrecut in bucatarie cu copiii atarnati de mine. Nu este o prajitura complicata,
dar cand bati un blat, mai trebuie sa dai o tata, mai verifici blatul de la
cuptor, mai dai un fruct ceiluilalt, mai duci la culcare un bebe, mai mesteci
in crema, celalalt mataie si el de somn… ei bine… ti se cam taie pofta de
prajitura la un moment dat :)). Dar cand am vazut-o terminata abia asteptam sa
ma rasfat cu o bucatica… sau doua… sau trei :)).
Sa trecem la treaba, ca sa va convingeti
si voi cat este de buna. Iata de ce avem nevoie:
Pentru blat:
-
8
albusuri
-
200
gr zahar
-
2
linguri faina
-
1
plic praf de copt
-
50 gr
mac
-
150
gr nuca de cocos
Pentru crema:
-
8
galbenusuri
-
200
gr zahar (in reteta originala erau 300 gr, alegeti voi cat de dulce o vreti,
mie mi s-a parut destul de dulce)
-
150
ml lapte
-
150
gr unt la temperatura camerei
-
coaja
rasa de la o lamaie si zeama de la o jumatate de lamaie
-
un pachet
biscuiti petit beurre
-
200
ml frisca lichida
-
100
ml lapte (pt a inmuia biscuitii)
-
ciocolata
pentru decor
Trebuie sa va marturisesc ca asa cum am
facut-o eu, printre mataieli de copii care isi doreau atentia mamicii tocmai
cand era pregatirea prajiturii in toi, am uitat sa pun un lucru esential: lamaia.
Offf… nu dati cu pietre in mine, am gasit-o pe masa cand am facut ordine :)).
Si da, am dat si piticilor tot ce-si doreau, cu exceptia prajiturii; desi Ema
tot dadea tarcoale, am reusit sa o fentez :P. Inchei paranteza.
Pentru blat batem spuma tare albusurile cu
un praf de sare, adaugam zaharul si mai mixam pana se topeste acesta. Punem faina
cernuta cu praful de copt, amestecand usor, apoi macul si nuca de cocos. Turnam
compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt si dam la cuptorul incins
timp de 20-25 minute (180°C). Facem testul scobitorii.
Cat sta blatul la cuptor pregatim crema.
Mixam bine galbenusurile cu zaharul, adaugam laptele, apoi punem pe baie de
aburi pana se ingroasa crema. Lasam sa se raceasca bine.
Cand s-a racit batem spuma untul si punem
cate o lingura din crema racita mixand bine. Adaugam coaja rasa si zeama de
lamaie.
Batem frisca spuma.
Urmeaza
sa asamblam prajitura. Taiem blatul care s-a racit in doua foi. Peste primul
blat intindem crema, apoi un strat de biscuiti pe care i-am inmuiat in laptele
caldut. Peste biscuiti intindem jumatate din frisca batuta, peste frisca al
doilea blat apoi restul de frisca. Deasupra radem ciocolata.
Dam la frigider cateva ore.
Va spun, este delicioasa si sunt sigura ca
daca o mai faceam si cum trebuie (cu lamaia) iesea si mai buna. Dar voi o sa o
faceti cum trebuie si o sa va convingeti.
Dupa cum se vede am avut si de asta data
ajutoare de nadejde in bucatarie.
Spor la bucatarit si pofta buna!
Cred ca este sora cu Tosca ...
RăspundețiȘtergereDELICIOASA !
Arata minunat! Imi place prajitura asta, si imi place macul in general. Pupici si la copilasi :)
RăspundețiȘtergereAm incercat-o week-end-ul trecut si a fost foarte apreciata de invitati mei!Multumesc pentru idee si reteta!
RăspundețiȘtergereMa bucur tare mult ca v-a placut! Te astept cu drag sa incerci si alte retete. :*
Ștergere