green

duminică, 30 iunie 2013

Paine Margherita










Pentru ca am luat o scurta pauza de la canicula si vremea acum ne permite sa folosim cuptorul va mai dau o reteta de painica gustoasa. Reteta am descoperit-o pe site-ul Laurei Adamache, unde am gasit multe retete de painici minunate pe care cu siguranta am sa le incerc.


Pentru asta avem nevoie de:

-         300 gr faina
-         50 gr faina kamut sau tot faina alba (eu nu am gasit kamut)
-         220 ml apa calduta
-         15 gr drojdie proaspata sau 7 gr drojdie uscata
-         1 lingurita zahar
-         1 lingura ulei de masline
-         1,5 lingurita sare

          Mai intai dizolvam drojdia in apa calduta amestecata cu zaharul si o punem in centrul fainii pe care am cernut-o. Adaugam si uleiul si incepem sa framantam. Sarea o adaugam atunci cand coca a prins putina consistenta. Framantam pana aluatul devine elastic si nu se mai lipeste de maini (daca mai este nevoie mai puteti adauga putina faina).


          Lasam la dospit 1-2 ore, la loc cald si ferit de curent.

          Dupa ce s-a dospit impartim in 7 bilute egale.

          Tavalim fiecare biluta prin faina, susan sau mac si le asezam in tava tapetata cu hartie de copt. Punem o bila in centru si restul in jurul ei, lasand o distanta de 2-3 cm una fata de cealalta. Lasam sa se mai dospeasca in jur de ½ ora (dupa dospire bilutele se vor uni).


          Cat sta la dospit incingem cuptorul la 220°C (foc mare), bagam apoi painea, varsam putina apa pe fundul cuptorului si inchidem repede usa. Vaporii vor da astfel crusta crocanta painii si culoarea aurie. Lasam sa se coaca 20-25 minute dupa care o scoatem si o lasam sa iasa un pic focul din ea.  










          Spor la bucatarit si pofta buna!


  

Un comentariu: