Pentru ca am luat o scurta pauza de la
canicula si vremea acum ne permite sa folosim cuptorul va mai dau o reteta de painica
gustoasa. Reteta am descoperit-o pe site-ul Laurei Adamache, unde am gasit
multe retete de painici minunate pe care cu siguranta am sa le incerc.
Pentru asta avem nevoie de:
-
300
gr faina
-
50 gr
faina kamut sau tot faina alba (eu nu am gasit kamut)
-
220
ml apa calduta
-
15 gr
drojdie proaspata sau 7 gr drojdie uscata
-
1
lingurita zahar
-
1
lingura ulei de masline
-
1,5
lingurita sare
Mai
intai dizolvam drojdia in apa calduta amestecata cu zaharul si o punem in centrul
fainii pe care am cernut-o. Adaugam si uleiul si incepem sa framantam. Sarea o
adaugam atunci cand coca a prins putina consistenta. Framantam pana aluatul
devine elastic si nu se mai lipeste de maini (daca mai este nevoie mai puteti
adauga putina faina).
Lasam
la dospit 1-2 ore, la loc cald si ferit de curent.
Dupa
ce s-a dospit impartim in 7 bilute egale.
Tavalim
fiecare biluta prin faina, susan sau mac si le asezam in tava tapetata cu
hartie de copt. Punem o bila in centru si restul in jurul ei, lasand o distanta de
2-3 cm una fata de cealalta. Lasam sa se mai dospeasca in jur de ½ ora (dupa
dospire bilutele se vor uni).
Cat
sta la dospit incingem cuptorul la 220°C (foc mare), bagam apoi painea, varsam
putina apa pe fundul cuptorului si inchidem repede usa. Vaporii vor da astfel crusta
crocanta painii si culoarea aurie. Lasam sa se coaca 20-25 minute dupa care o
scoatem si o lasam sa iasa un pic focul din ea.
Spor
la bucatarit si pofta buna!
Ce frumusele sunt, fur si eu una! ;)
RăspundețiȘtergere