Daca tot ninge de vreo 2 zile incontinuu
pe aici pe la Craiova, m-am gandit sa va aduca o reteta “asortata”. Si pentru
ca sarbatorile de iarna parca nu au avut asa farmec fara mult indragita zapada,
am vrut sa am macar pe masa de revelion un “bulgare de zapada”. Un tort foarte
gustos, care a fost servit cu placere, chiar si la finalul unei mese copioase.
Ingrediente pentru un tort cu diametru de
20 cm:
Blat:
-
4 oua
-
100
gr zahar
-
100
gr faina
-
30 gr
amidon
Sirop:
-
100
gr zahar
-
250
ml apa
-
1
lingurita esenta de vanilie
Crema:
-
3
galbenusuri
-
75 gr
zahar pudra
-
4
linguri lapte
-
8 gr gelatina
-
200
gr ciocolata cu lapte
-
250
gr mascarpone
-
200
ml smantana pt frisca sau frisca lichida
Pentru ornat (mie mi-a ramas cam jumatate din glazura):
- 200 gr ciocolata alba
- 100 ml smantana pt frisca sau frisca lichida
- 50 gr unt
- 100 gr nuca de cocos
Batem ouale cu zaharul timp de minim 5
minute. Adaugam faina cernuta si amestecata cu amidonul (daca nu aveti amidon
folositi doar faina, 120 gr) si amestecam usor. Turnam intr-o tava de tort,
tapetata cu faina pe pereti si cu hartie de copt pe fund. Dam la cuptorul
incins (180°C) timp de cca 25 minute. Lasam sa se raceasca inainte de a-l
scoate din tava.
Pentru crema, mai intai punem gelatina la
inmuiat in apa rece (apa cat sa treaca cu 2 degete peste granule). Mixam bine
galbenusurile cu zaharul si laptele pe bain-marie pana se ingroasa crema. Dam la
o parte de la bain-marie si adaugam gelatina hidratata in crema fierbinte, amestecand bine bine pana
se dizolva. Lasam sa se raceasca.
Batem frisca spuma tare, iar ciocolata o
topim la bain-marie sau la cuptorul cu microunde.
In crema de oua racita adaugam ciocolata
topita, apoi branza mascarpone si frisca batuta.
Siropul il obtinem dupa ce topim zaharul,
stingem cu apa si mai lasam la foc pana se topeste zaharul ars. La final
adaugam esenta de vanilie si lasam sa se raceasca.
Incepem montarea tortului. Blatul il taiem
in 3 parti. Tapetam un castron (care sa aiba aceeasi dimensiune ca si forma de
tort, 20 cm) cu folie alimentara (umeziti putin cu apa ca sa se lipeasca bine
folia).
In castron punem blatul de deasupra,
insiropam, punem jumatate din crema, blatul din mijloc, insiropam, restul de
crema. La final partea de jos a blatului pe care il insiropam si pe el. Dam la
frigider peste noapte.
Rasturnam pe platou si desprindem folia.
Topim ciocolata alba la bain-marie,
impreuna cu frisca si untul. Turnam glazura astfel obtinuta peste tort, incepand
de la mijloc si apoi spre margini. Trebuie sa fie complet acoperit. Mie mi-a ramas
multa glazura pt ca daca mai turnam multa pica de pe platou. Presaram imediat
nuca de cocos, ca sa se lipeasca bine.
Un tort delicios!
Spor la bucatarit si pofta buna!
sursa de inspiratie: Laura Sava
Ce dragut e tortul, in ton cu vremea de afara ;)
RăspundețiȘtergere