green

duminică, 26 ianuarie 2014

Tort "Bulgare de zapada"










Daca tot ninge de vreo 2 zile incontinuu pe aici pe la Craiova, m-am gandit sa va aduca o reteta “asortata”. Si pentru ca sarbatorile de iarna parca nu au avut asa farmec fara mult indragita zapada, am vrut sa am macar pe masa de revelion un “bulgare de zapada”. Un tort foarte gustos, care a fost servit cu placere, chiar si la finalul unei mese copioase.


Ingrediente pentru un tort cu diametru de 20 cm:

Blat:
-         4 oua
-         100 gr zahar
-         100 gr faina
-         30 gr amidon

Sirop:
-         100 gr zahar
-         250 ml apa
-         1 lingurita esenta de vanilie

Crema:
-         3 galbenusuri
-         75 gr zahar pudra
-         4 linguri lapte
-         8 gr gelatina
-         200 gr ciocolata cu lapte
-         250 gr mascarpone
-         200 ml smantana pt frisca sau frisca lichida

Pentru ornat (mie mi-a ramas cam jumatate din glazura):
- 200 gr ciocolata alba
- 100 ml smantana pt frisca sau frisca lichida
- 50 gr unt
- 100 gr nuca de cocos

Batem ouale cu zaharul timp de minim 5 minute. Adaugam faina cernuta si amestecata cu amidonul (daca nu aveti amidon folositi doar faina, 120 gr) si amestecam usor. Turnam intr-o tava de tort, tapetata cu faina pe pereti si cu hartie de copt pe fund. Dam la cuptorul incins (180°C) timp de cca 25 minute. Lasam sa se raceasca inainte de a-l scoate din tava.


Pentru crema, mai intai punem gelatina la inmuiat in apa rece (apa cat sa treaca cu 2 degete peste granule). Mixam bine galbenusurile cu zaharul si laptele pe bain-marie pana se ingroasa crema. Dam la o parte de la bain-marie si adaugam gelatina hidratata  in crema fierbinte, amestecand bine bine pana se dizolva. Lasam sa se raceasca.

Batem frisca spuma tare, iar ciocolata o topim la bain-marie sau la cuptorul cu microunde.

In crema de oua racita adaugam ciocolata topita, apoi branza mascarpone si frisca batuta.


Siropul il obtinem dupa ce topim zaharul, stingem cu apa si mai lasam la foc pana se topeste zaharul ars. La final adaugam esenta de vanilie si lasam sa se raceasca.

Incepem montarea tortului. Blatul il taiem in 3 parti. Tapetam un castron (care sa aiba aceeasi dimensiune ca si forma de tort, 20 cm) cu folie alimentara (umeziti putin cu apa ca sa se lipeasca bine folia).

In castron punem blatul de deasupra, insiropam, punem jumatate din crema, blatul din mijloc, insiropam, restul de crema. La final partea de jos a blatului pe care il insiropam si pe el. Dam la frigider peste noapte.

Rasturnam pe platou si desprindem folia.

Topim ciocolata alba la bain-marie, impreuna cu frisca si untul. Turnam glazura astfel obtinuta peste tort, incepand de la mijloc si apoi spre margini. Trebuie sa fie complet acoperit. Mie mi-a ramas multa glazura pt ca daca mai turnam multa pica de pe platou. Presaram imediat nuca de cocos, ca sa se lipeasca bine.


Un tort delicios!








Spor la bucatarit si pofta buna!




sursa de inspiratie: Laura Sava

Un comentariu: