green

joi, 14 iunie 2012

Tort White Mousse










         13 iunie, ziua in care am avut parte de o aniversare si o provocare. Am sarbatorit impreuna cu sotul meu iubit 3 anisori de casnicie (te iubesc dragul meu si iti multumesc pentru toata fericirea de care esti responsabil) si, desi am iesit sa luam masa, pentru desert ne-am pastrat pentru acasa. Si asta pentru ca am pregatit pentru acest eveniment un tort absolut delicios, usor si racoritor.

  
          Da, ati ghicit, acest tort este provocarea mea de luna aceasta, provocarea Amei pe care cred ca deja o stiti. In luna iunie blogul care mi-a revenit mie, My Fancy Cake, este un blog absolut minunat. A fost o placere sa-l rasfoiesc, dar cu greu am reusit sa aleg o reteta. Desi imi propusesem sa fac ceva special, am gasit atatea minunatii acolo incat cu greu am ales acest tort.


          Si pentru ca deja v-am facut curiosi, haideti sa trecem la treaba. Si cum altfel putem incepe bucataritul fara sa avem pregatite ingredientele. Iata de ce avem nevoie:

          Pentru blat:

-         2 galbenusuri
-         4 albusuri
-         125 gr zahar
-         150 gr faina
-         1 lingurita praf de copt
-         1 plic zahar vanilat
-         un praf de sare

          Pentru mousse:

-         500 gr ricotta
-         400 gr frisca
-         250 ml lapte
-         2 galbenusuri
-         200 gr zahar
-         1 plic zahar vanilat (sau esenta de vanilie)
-         1 si ½ plic gelatina
-         coaja de la o lamaie

          Pentru decor:
-         100 gr frisca
-         zahar pudra

          Stiu ca lista asta mare de ingrediente o sa va sperie un pic, dar credeti-ma ca nu este nici pe departe asa o mare filosofie sa-l pregatim. Eu insa o sa va spun parerea mea sincera. Mie mi-a iesit, dupa cum o sa vedeti, stratul de mousse inalt si desi a fost atat de delicios incat nu a mai contat, data viitoare o sa incerc sa injumatatesc ingredientele ca sa fie ceva mai proportional cu blatul, care nu este foarte mare.

          Ok, avem toate ingredientele pregatite asa ca nu ne ramane decat sa trecem la cofetarit. Incepem cu blatul.

          Mai intai mixam galbenusurile cu zaharul si zaharul vanilat. Batem spuma albusurile cu un praf de sare. Urmeaza sa incorporam in compozitia de galbenusuri, alternand, faina cernuta cu praful de copt si albusurile spuma, amestecand bineinteles usor cu o spatula.
           

          Turnam compozitia obtinuta intr-o forma de tort (diametrul de 24 cm) pe care am tapetat-o cu faina, iar pe fundul ei am pus hartie de copt.

          Dam la cuptorul pe care l-am incins la 180°C, pentru cca 15-20 minute. Cand s-a racit taiem blatul in 2.


          Cat timp sta blatul la racit ne ocupam de mousse. Lasam gelatina la hidratat in 100 ml apa rece. Punem la bain-marie laptele cu galbenusurile si jumatate din cantitatea de zahar si mixam pana obtinem o crema de consistenta unei smantani.

          In timp ce crema de galbenusuri de raceste, mixam ricotta cu restul de zahar, vanilia si coaja de lamaie.


          Batem frisca.

          Incorporam in ricotta crema de galbenusuri si frisca batuta, apoi gelatina pe care am topit-o la bain-marie (fara sa o fierbem pentru ca o sa-si piarda proprietatile).


          Dupa ce am pregatit mousse-ul trecem la montarea tortului. Punem in tava cu pereti detasabili o foaie de blat, turnam peste ea crema si dam la rece 3-4 ore.


          Cand s-a intarit scoatem inelul cu mare grija. Partea de blat care ne-a ramas o taiem in felii subtiri si pudram cu zaharul pudra. Ornam tortul cu moate de frisca, atatea cate felii de blat avem. Sprijinim feliile de moatele de frisca.


          Iese un tort absolut minunat. Nu te-ai mai opri din mancat. Crema este atat de fina de ti se topeste in gura, fara a fi prea dulce, ci dimpotriva racoritoare.


                            





  
          Spor la cofetarit si pofta buna!
         
         
         

6 comentarii:

  1. La multi ani.Sa fiti fericiti impreuna cu printesa voastra iubita.
    Tortul este foarte reusit.
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc foarte mult de urari! Ma bucur ca iti place cum mi-a iesit tortul. Te pup!

      Ștergere
  2. arata minunat, draga mea!Sa aveti parte de multa multa fericire in viata si sa va iubiti mult! Pup

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc pentru vizita! Tortul ti-a iesit minunat!
    La multi ani tie si sotului tau si multi, multi ani sanatosi de acum inainte!
    Raluca

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim frumos de urari! A fost o placere sa "rasfoiesc" blogul tau si cu siguranta o sa ma mai inspir de acolo!

      Ștergere