Da,
ati ghicit, acest tort este provocarea mea de luna aceasta, provocarea Amei pe
care cred ca deja o stiti. In luna iunie blogul care mi-a revenit mie, My Fancy Cake, este un blog absolut minunat. A fost o placere sa-l rasfoiesc, dar cu
greu am reusit sa aleg o reteta. Desi imi propusesem sa fac ceva special, am
gasit atatea minunatii acolo incat cu greu am ales acest tort.
Si
pentru ca deja v-am facut curiosi, haideti sa trecem la treaba. Si cum altfel
putem incepe bucataritul fara sa avem pregatite ingredientele. Iata de ce avem
nevoie:
Pentru
blat:
-
2
galbenusuri
-
4
albusuri
-
125
gr zahar
-
150
gr faina
-
1
lingurita praf de copt
-
1
plic zahar vanilat
-
un
praf de sare
Pentru
mousse:
-
500
gr ricotta
-
400
gr frisca
-
250
ml lapte
-
2
galbenusuri
-
200
gr zahar
-
1
plic zahar vanilat (sau esenta de vanilie)
-
1 si ½
plic gelatina
-
coaja
de la o lamaie
Pentru
decor:
-
100
gr frisca
-
zahar
pudra
Stiu
ca lista asta mare de ingrediente o sa va sperie un pic, dar credeti-ma ca nu
este nici pe departe asa o mare filosofie sa-l pregatim. Eu insa o sa va spun
parerea mea sincera. Mie mi-a iesit, dupa cum o sa vedeti, stratul de mousse
inalt si desi a fost atat de delicios incat nu a mai contat, data viitoare o sa
incerc sa injumatatesc ingredientele ca sa fie ceva mai proportional cu blatul,
care nu este foarte mare.
Ok,
avem toate ingredientele pregatite asa ca nu ne ramane decat sa trecem la
cofetarit. Incepem cu blatul.
Mai
intai mixam galbenusurile cu zaharul si zaharul vanilat. Batem spuma albusurile
cu un praf de sare. Urmeaza sa incorporam in compozitia de galbenusuri, alternand,
faina cernuta cu praful de copt si albusurile spuma, amestecand bineinteles
usor cu o spatula.
Turnam
compozitia obtinuta intr-o forma de tort (diametrul de 24 cm) pe care am
tapetat-o cu faina, iar pe fundul ei am pus hartie de copt.
Dam
la cuptorul pe care l-am incins la 180°C, pentru cca 15-20 minute. Cand s-a
racit taiem blatul in 2.
Cat
timp sta blatul la racit ne ocupam de mousse. Lasam gelatina la hidratat in 100
ml apa rece. Punem la bain-marie laptele cu galbenusurile si jumatate din
cantitatea de zahar si mixam pana obtinem o crema de consistenta unei smantani.
In
timp ce crema de galbenusuri de raceste, mixam ricotta cu restul de zahar,
vanilia si coaja de lamaie.
Batem
frisca.
Incorporam
in ricotta crema de galbenusuri si frisca batuta, apoi gelatina pe care am
topit-o la bain-marie (fara sa o fierbem pentru ca o sa-si piarda
proprietatile).
Dupa
ce am pregatit mousse-ul trecem la montarea tortului. Punem in tava cu pereti
detasabili o foaie de blat, turnam peste ea crema si dam la rece 3-4 ore.
Cand
s-a intarit scoatem inelul cu mare grija. Partea de blat care ne-a ramas o
taiem in felii subtiri si pudram cu zaharul pudra. Ornam tortul cu moate de
frisca, atatea cate felii de blat avem. Sprijinim feliile de moatele de frisca.
Iese
un tort absolut minunat. Nu te-ai mai opri din mancat. Crema este atat de fina
de ti se topeste in gura, fara a fi prea dulce, ci dimpotriva racoritoare.
Spor
la cofetarit si pofta buna!
La multi ani.Sa fiti fericiti impreuna cu printesa voastra iubita.
RăspundețiȘtergereTortul este foarte reusit.
Pupici!
Multumesc foarte mult de urari! Ma bucur ca iti place cum mi-a iesit tortul. Te pup!
Ștergerearata minunat, draga mea!Sa aveti parte de multa multa fericire in viata si sa va iubiti mult! Pup
RăspundețiȘtergereMersi frumos alinutzika! Te imbratisez!
ȘtergereMultumesc pentru vizita! Tortul ti-a iesit minunat!
RăspundețiȘtergereLa multi ani tie si sotului tau si multi, multi ani sanatosi de acum inainte!
Raluca
Multumim frumos de urari! A fost o placere sa "rasfoiesc" blogul tau si cu siguranta o sa ma mai inspir de acolo!
Ștergere