green

vineri, 8 iunie 2012

Pilaf de orez










        Cred ca oricine are pofta din cand in cand de un pilaf de orez. Il savuram inca de mici, in mai multe variante. Fie in felul in care il pregatea bunica si care sigur tuturor ni se parea cel mai bun pilaf mancat vreodata, fie felul in care il pregatea mama, fie in varianta de primavara cu usturoi verde sau de vara cu multe legume proaspete. Acesta este pilaful pe care il pregatesc eu de obicei, un pilaf pufos si gustos care este savurat de intreaga familie cu cea mai mare placere.


           Ingredientele de care avem nevoie sunt:

-         o cana orez
-         pulpe pui (3-4 buc) sau piept pui
-         2 cepe
-         2 morcovi
-         1 radacina de patrunjel sau de pastarnac
-         1 ardei gras
-         o legatura de patrunjel


          Mai intai punem carnea de pui, fie ca alegem pulpe sau piept, la fiert.

          Cat timp fierbe carnea ne ocupam de pregatitul legumelor. Ceapa o tocam marunt, ardeiul il tocam fasii (eu inca am mai avut pe la congelator rezerva de ardei, dar acum puteti folosi proaspeti pentru ca deja au aparut pe piata). Morcovii si radacina de patrunjel le dam pe razatoarea mica, iar patrunjelul il tocam marunt.

          Ceapa o inabusim in putin ulei cu putina apa. Cand s-a inmuiat si a devenit translucida putem adauga putina boia de ardei dulce, pentru a da o culoare frumoasa mancaricii.

          Urmeaza sa punem ardeiul gras, pe care il lasam la inabusit cateva minute.

          Adaugam mai apoi morcovii si radacina de patrunjel, amestecam bine si apoi punem si orezul spalat bine.


          Dupa ce am amestecat de cateva ori adaugam 2 cani din supa in care a fiert carnea (folosim aceeasi cana cu care am masurat orezul). Amestecam din cand in cand. Atunci cand a mai scazut din supa mai adaugam inca 2 cani, potrivim de sare, adaugam patrunjelul tocat marunt si carnea fiarta (fie maruntita, fie pulpele intregi).

          Dam la cuptorul incins, la foc potrivit si tinem pana scade bine.


          Iese un pilaf pufos care se topeste in gura. Il putem servi cu orice salata de sezon sau iarna cu muraturi.
         
 
 




         
          Spor la bucatarit si pofta buna!





Un comentariu: