green

duminică, 1 iulie 2012

Negresa cu bezea










Ca sa pastram traditia rasfatului cu ceva dulce in weekend m-am gandit sa va prezint astazi o prajiturica a carei reteta am furat-o din caietul de retete al mamei. O savuram de multi ani si ce ne placea mai mult la ea cand eram mici era bezeaua. Dar intreaga combinatie este delicioasa: blatul de cacao, cu gustul acrisor al gemului de prune si cu spuma dulce de albusuri.



Avem nevoie de:

-         1 pachet unt (mama folosea margarina) la temperatura camerei
-         200 gr zahar pentru blat si 200 gr pentru bezea
-         300 gr faina
-         2 linguri cacao stinsa cu lapte
-         1 praf de copt
-         250 ml lapte
-         5 oua
-         gem de prune

          Mixam untul cu cele 200 gr zahar pana avem o compozitie cremoasa.

          Adaugam galbenusurile, unul cate unul, apoi cele 2 linguri de cacao pe care le-am stins cu un strop de lapte, laptele si la final faina pe care am cernut-o impreuna cu praful de copt.


          Tapetam tava cu hartie de copt si turnam compozitia. Introducem la cuptorul incins la 180°C timp de cca 20 minute.

          Cat timp sta blatul la cuptor batem albusurile spuma tare, dupa care adaugam treptat zaharul si mixam pana se topeste. Asa o sa obtinem o spuma tare, care nu o sa pice din vas daca il rasturnam cu fundul in sus.     

          Cand este gata blatul scoatem tava din cuptor, intindem un strat de gem de prune, nu prea gros (sa zic ca trebuie cam 150-200 gr de gem), apoi bezeaua de albusuri. Spuma de albusuri o putem intinde uniform sau ne putem juca putin, asa cum am facut-o si eu, si sa facem moate moate.


          Introducem la cuptor pana se coace si bezeaua, adica pana atunci cand capata o culoare aurie frumoasa.


          O lasam sa se raceasca, o taiem si o savuram impreuna cu cei dragi.

          Va spun ca este o prajiturica tare gustoasa si nici nu trebuie sa ne ostenim prea tare ca sa o avem ca desert.









          Spor la cofetarit si pofta buna!






5 comentarii: