
Este exact perioada in care ar trebui sa
profitam din plin de pietele pline cu legume si zarzavaturi si sa incercam sa
conservam si sa pastram cat mai multe dintre ele pentru perioada rece si
saracacioasa care o sa urmeze. Asa ca fie le congelam, fie le punem la borcane
sub diverse forme.
Iata o reteta prin care pastram savoarea
lor si o trasformam in condimente pentru cele mai gustoase mancaruri. Cred ca
toti folosim, sau cel putin o data am folosit, la prepararea mancarurilor
vegeta sau delikat, inchizand ochii la glutamatul, e-urile, conservantii sau
orice alte minunatii contin acestea. Iata cum putem pregati acasa o vegeta curata,
100% naturala, sanatoasa si gustoasa, pe care o putem folosi si la mancarurile
pregatite copilasilor nostri.
Reteta, pe care o am tot de pe blogul lui
Teo, este pentru 200-250 gr de vegeta, dar trebuie sa recunosc ca mie mi-a
iesit mult mai putina (nu am cantarit, dar sigur nu era atata).
Ingredientele de care avem nevoie sunt
variabile, puteti alege proportiile dorite:
-
4-5
morcovi potriviti
-
½ radacina
de telina mare
-
½ gulie
-
2-3
radacini de patrunjel
-
1-2
radacini de pastarnac
-
1
ardei gras verde
-
1
ardei gras rosu
-
1 ceapa
alba
-
1
ceapa rosie (eu nu am avut)
-
rosii
(asa cum recomanda si Teo am luat de la plafar deja uscate) – am pus 2-3
lingurite
-
frunze
de telina si de patrunjel uscate
Spalam
bine si curatam de coaja legumele.
Taiem
ceapa solzisori si ardeiul gras fasii subtiri.
Radacinoasele
fie le dam pe razatoare, fie le taiem cu peel-erul. Eu am folosit a doua varianta
si au iesit grozav.
Punem
in tava de aragaz toate legumele tocate (eu am folosit hartie de copt ca sa nu
am surprize ca se lipeste ceva de ea) si dam la cuptorul incins la foc mic (100°C)
timp de cateva ore.
Este
bine sa verificati din cand in cand, amestecand ca sa se usuce mai bine, pentru
ca cele de pe fund o sa fie umede, iar cele deasupra mai uscate. Daca aveti
cuptor electric este bine sa dati drumul la ventilatie pentru ca o sa ajute
foarte mult la uscare. Daca aveti cuptor clasic lasati usa putin deschisa ca sa iasa umezeala.
Sunt
uscate bine atunci cand se sfarma in maini si se fac pulbere. Atunci le putem
macina la rasnita sau daca nu avem una la blender.
O
pastram in borcanele inchise ermetic si o folosim ori de cate ori vrem sa
imbogatim gustul mancaricilor pregatite. Are un miros grozav si mai mult ca
sigur ca si gustul este pe masura.
Spor
la bucatarit!
Arome minunate in borcanele tale.Te pup!
RăspundețiȘtergerefoarte foarte sanatoasa!
RăspundețiȘtergere