
O sa treaca sezonul si eu nu am apucat
inca sa postez toate retetele de muraturi pe care le-am pregatit pentru iarna. Azi
este randul muraturilor asortate, pentru ca, sa fim sinceri, parca nu este
iarna daca nu gustam niste muraturi, asa cum mancam si cand eram mici, la tara,
direct din butoiul bunicilor.
Partea buna la muraturile astea este ca
putem pune ce vrem si in ce proportii vrem. Iata cum le-am pregatit eu.
Ingrediente:
-
gogonele
(cam 3 kg)
-
sfecla
rosie (4-5 bucati potrivite)
-
morcovi
(cam 8 buc)
-
conopida
(2 buc)
-
varza
(1-2 verze micute)
-
castraveti
(cam 10 buc)
-
usturoi
(3 capatani)
-
hrean
(3-4 buc)
-
frunze
telina (cam o legatura)
-
cimbru
uscat (o ramura)
-
1
lingura ienibahar boabe
-
1
lingura piper boabe
-
5
lingurite coriandru
-
5
lingurite boabe de mustar
-
apa
-
sare grunjoasa neiodata (1
lingura cu varf la litru de apa)
Mai
intai ne asiguram ca avem borcanele pregatite, spalate si sterilizate . Mie, cu
cantitatile de mai sus mi-au iesit 4 borcane de 4,2 l.
Spalam
si curatam legumele. Conopida o rupem in buchetele, sfecla rosie o taiem in
felii, morcovii ii taiem in 2 sau in 4 pe lung, depinde cat de mari sunt, varza
o taiem in felii (ca pepenele).
Cladim
legumele foarte bine in borcane, ca sa nu se ridice atunci cand punem saramura
in borcane. Din cand in cand mai strecuram cate un catel de usturoi si cate o
fasie de hrean.
Umplem
borcanele cu apa (ca sa masuram cata saramura sa facem) si apoi o rasturnam
intr-un vas incapator. Eu am mai pus apa in plus ca sa nu ma trezesc ca raman
cu saramura insuficienta dupa ce a mai fiert. Adaugam sarea si fierbem pana s-a
topit.
Amestecam
toate condimentele si punem in fiecare borcan peste legume.
Deasupra acoperim cu frunze de telina.
Turnam
saramura fierbinte in borcane (sub care avem o tava de metal sau o lama de
cutit, ca sa nu avem surpriza ca vor crapa) si sigilam bine cu capace.
Spor
la bucatarit!
Au o culoare frumoasa tare!Si mie tot asa imi plac.Pup!
RăspundețiȘtergereCe harnicuta esti! Imi plac muraturile asortate!
RăspundețiȘtergere