green

joi, 7 februarie 2013

Prajitura Eszter Hazi











Asta-i prajiturica de weekend pe care am pregatit-o saptamana trecuta. Are toate elementele care imi plac mie: blat de nuca, crema de galbenusuri, glazura de ciocolata… ce iti mai poti dori? Delicioasa, cremoasa, te lingi pe degete.


Ingredientele de care avem nevoie:

Blat 1:
-         5 oua
-         5 linguri faina
-         5 linguri zahar

          Blat 2:
-         5 albusuri
-         250 gr zahar
-         120 gr nuci macinate
-         2 linguri faina

          Crema:
-         5 galbenusuri
-         150 gr zahar
-         5 linguri faina
-         2 plicuri zahar vanilat
-         500 ml lapte
-         200 gr unt

          Sirop:
-         100 ml apa
-         3 linguri zahar
-         2 linguri esenta rom
-         1 lingura esenta vanilie

          Glazura de ciocolata:
-         150 gr zahar
-         2 linguri unt
-         50 ml frisca lichida


          Mai intai ne ocupam de blatul 1. Batem albusurile spuma tare, adaugam zaharul si apoi galbenusurile. Urmeaza faina, pe care o amestecam usor cu o spatula. Turnam intr-o tava tapetata cu hartie de copt si dam la cuptorul incins la 180°C pana trece testul scobitorii.


          Urmeaza blatul 2.  Ca si la primul blat, batem spuna tare albusurile, adaugam zaharul, apoi cu o spatula amestecam usor nucile macinate si faina. Turnam compozitia in aceeasi tava ca si primul blat si coacem asemenea.


          Acum este timpul sa trecem la crema. Pentru aceasta mixam bine galbenusurile cu zaharul si zaharul vanilat pana avem o crema fina si cat mai alba.

          Separat amestecam faina cu 200 ml lapte.

          Adaugam amestecul de faina la crema de galbenusuri si omogenizam bine.

          Cele 300 ml de lapte ramase le punem la foc mic cat sa dea un clocot, apoi il turnam in fir subtire peste compozitia pregatita mai devreme, mixand incontinuu.

          Punem la bain-marie si amestecam pana se ingroasa crema. Lasam sa se raceasca complet.

          Mixam untul spuma, apoi adaugam cate o lingura din crema de galbenusuri racita, mixand pana se omogenizeaza bine.


          Siropul il pregatim fierband apa cu zaharul, apoi cand se mai raceste adaugam esenta de vanilie si cea de rom.

          Incepem asamblarea prajiturii: blatul 1 il insiropam cu ½ din sirop, apoi punem crema, blatul 2 pe care il insiropam si pe el cu cealalta jumatate din sirop.

          Deasupra turnam glazura, pe care am obtinut-o topind la bain-marie toate ingredientele.


          Dam la rece cateva ora.   

          Super delicioasa!









          Spor la bucatarit si pofta buna!





Sursa de insipratie: Miremirc... bucataria in imagini




6 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Daca nu ar fi fost devorata toata, te-as fi invitat la o bucata :). Te pup!

      Ștergere
  2. Staaau si ma limbaresc langa monitor si nu mai pot de pofta ... pozele sunt de mare efect .
    Am trecut-o la favo ... ms mult

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Diana, chiar este o prajitura de trecut pe lista favoritelor. Te pup!

      Ștergere
  3. Ai facut prajitura perfect ! :) Imi pare rau ca nu am observat-o pana acum ...
    Bravo !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. A iesit foooarte gustoasa! Multumesc de reteta Mirela! Sunt o mare admiratoare a ta si ma inspir des de pe blogul tau, in special la prajituri (care mi se par toate ademenitoare). Te pup!

      Ștergere