Pentru weekendul care tocmai a trecut am
pregatit o prajitura pe care nu am mai facut-o de cativa ani, pe cand eram pe
la Suceava si abia incepusem viata in doi. Eram incepatoare in ale bucatariei
si din cauza asta imi cautam retetele pe internet, unde ma ajutau si imaginile
foarte mult. Asa am descoperit blogul Teo’s Kitchen, de unde am reteta, care mi s-a parut extraordinar
si datorita retetelor, dar mai ales datorita modului in care erau explicate. A
fost o placere sa o redescopar.
Tot ceea ce va rog este sa nu va speriati
de lista lunga de ingrediente si explicatii care o fac sa para o prajitura laborios
de pregatit. In realitate se face repede si nu necesita o prea mare indemnare
si experienta in bucatarie.
Iata de ce avem nevoie:
Pentru blaturi:
-
5 oua
-
100
gr zahar
-
1
plic zahar vanilat
-
2 ½ linguri
gris
-
2 ½ linguri
faina
-
2 ½ linguri
cacao
-
2 ½ linguri
miere
-
1
pliculet praf de copt
-
1
praf de sare
-
25 ml
lapte
-
135
ml ulei
Pentru
crema:
-
500
ml frisca
-
3
pliculete intaritor de frisca
-
2
linguri lapte
-
1 ½ linguri
miere
-
2
pliculete zahar vanilat
Pentru
glazura 1:
-
120
gr ciocolata cu lapte sau ciocolata menaj
-
70 gr
unt
-
1
lingura apa
-
2
linguri ulei
Pentru
glazura 2:
-
220
gr ciocolata cu lapte sau ciocolata menaj
-
100
gr unt
-
3
linguri ulei
-
3
linguri apa
-
1
lingura zahar pudra
Pentru
pregatirea blaturilor, mai intai
separam ouale. Mixam bine galbenusurile cu zahar si zaharul vanilat, pana avem
o crema fina si cat mai alba.
Punem
treptat faina amestecata cu praful de copt, apoi cacaua. Ca sa nu se
impotmoleasca mixerul adaugam laptele, apoi grisul.
Urmeaza
sa adaugam pe rand uleiul si mierea.
Separat,
batem albusurile spuma tare cu praful de sare, apoi le amestecam usor cu
compozitia pregatita mai devreme.
Impartim
in 2 parti egale si coacem 2 foi, in tava tapetata cu hartie de copt, la foc
potrivit (180°C) pentru cca 15 minute (sau pana trec testul scobitorii). Tava mea are 23x36 cm. Lasam sa se
raceasca, fara sa indepartam hartia de copt.
Cat
timp se racesc blaturile, ne ocupam de crema.
Pentru asta, batem frisca cu laptele, punem intaritorul si mai mixam 1-2
minute, apoi adaugam mierea si zaharul vanilat. Dam la frigider pana se racesc
bine blaturile.
Pentru
glazura 1, care se pune la mijlocul
prajiturii, topim la bain-marie toate ingredientele si lasam sa se raceasca la temperatura
camerei.
Glazura 2, pe care o s-o turnam peste
prajitura, o preparam la fel ca si prima glazura, topind toate ingredientele la
bain-marie si lasand-o sa ajunga la temperatura camerei.
Acum
ca le avem pe toate pregatite sa incepem asamblarea prajiturii, care se face in
felul urmator:
Peste
primul blat intindem ½ din crema (daca aveti dificultati in a o intinde
uniform, umeziti usor spatula).
Peste
crema intindem uniform glazura 1 si dam cateva minute la frigider, ca aceasta sa
se intareasca.
Urmeaza
restul de crema, iar dupa ce am nivelat-o bine punem peste ea al doilea blat.
La
final turnam si nivelam bine glazura 2.
Dam
la frigider pentru cateva ore.
Important
de mentionat, la taierea prajiturii folosim neaparat un cutit umed si
fierbinte.
Asta-i
tot. Nu mai ramane decat sa o savurati, pentru ca iese delicioasa.
Spor
la bucatarit si pofta buna!
Mie mi se pare foarte asemanatoare cu cea din comert. Felicitari.
RăspundețiȘtergereGustul este asemanator?
Multumesc Antoaneta! Gustul mi se pare chiar mai bun decat a celei din comert, dar acum ramane sa o incerci si tu si sa ne spui tie cum ti se pare.
Ștergere