
Desi pentru Revelion am pregatit un tort,
nu am rezistat sa nu fac si o prajitura. Dintre multele retete care au ajuns in
semifinale, apoi in finala, aceasta a fost castigatoarea. Un mare atu al ei a
fost faptul ca mi-a amintit de bilutele pe care cred ca toti le stim si care
mie imi plac tare mult (promit ca o sa le pregatesc ca sa va dau si voua varianta
mea de reteta). Spre surprinderea mea chiar seamana ca gust si aroma, asa ca imi
place si ramane in caietul meu de retete.
Ingredientele
de care avem nevoie:
Pentru
blat:
-
6 oua
-
6
linguri zahar
-
6
linguri faina
-
150
gr nuca macinata
-
1
praf de copt
Pentru
crema:
-
13
linguri de zahar
-
150
ml apa
-
200
gr lapte praf
-
7
linguri nuca de cocos
-
200
gr unt (margarina)
Pentru
ornat:
-
nuca de
cocos/ cacao/ glazura/ ciocolata rasa
La
inceput separam albusurile de galbenusuri. Batem albusurile spuma cu un praf de
sare, iar cand avem spuma adaugam treptat si zaharul si mixam pana spuma devine
tare si batoasa. Unul cate unul punem si galbenusurile. Cand s-au incorporat adaugam
nuca macinata, apoi putin cate putin si faina amestecata cu praful de copt. (Eu am
folosit mixerul pana la final)
Tapetam
o tava (25x35cm) cu hartie de copt si o introducem la cuptorul incalzit la 180°C
pana trece testul scobitorii. Cand este gata scoatem si lasam blatul sa se
raceasca.
In
timp ce blatul sta la racit ne putem ocupa de crema. Fierbem apa cu zaharul, pana
obtinem un sirop iar zaharul este complet topit. Adaugam laptele praf amestecand
bine ca sa nu avem cocoloase, iar la final nuca de cocos. Lasam sa se raceasca complet.
Mixam
untul pana avem o spuma fina, apoi adaugam peste el cate o lingura din crema
care s-a racit.
Acum
ca avem si blatul si crema, urmeaza asamblarea. Blatul il taiem in doua. Intre
blaturi turnam aproximativ jumatate din crema, iar restul se pune deasupra.
Putem
orna cu ce avem la indemana sau cu ce preferam. Ori alegem simplu nuca de
cocos, ori mai diversificam presarand cacao sau picurand putina glazura. Eu am
preferat sa rad fin ciocolata.
Dam
la rece.
Spor
la bucatarit!
Sursa de inspiratie: Ceva bun- ceva dulce
Ma gandeam ce prajitura sa fac in acest weekend si m-am scos cu reteta ta !:)
RăspundețiȘtergereSuper cremosa,like!
Multumesc!
Weekend fain!
Adina, spor la cofetarit! Te asteptam sa ne spui cum ti-a iesit! Te pup!
Ștergere