
V-am
ramas datoare cu reteta de tort pe care l-am pregatit pentru noapte de
Revelion. Mai intai de orice prezentare, va spun ca este cel mai bun tort pe
care l-am mancat pana acum. Este racoritor si atat de delicios incat toti cei
care l-au gustat au mai vrut o feliuta. Si asta in conditiile in care toata
lumea, in noaptea de Revelion, pana la desert este deja plina de aperitive,
fripturi si alte minunatii. Parca mananci din el si nu te-ai mai satura. Au
fost persoane care au crezut ca este cumparat de la cofetarie, nicidecum facut
in casa.
O sa vedeti in continuare o reteta lunga,
cu multe indicatii, dar nu va speriati. Nu este nici pe departe asa complicat precum
pare si daca va hotarati vreodata sa-l incercati o sa vedeti si voi ca “munca”
multa este la impartirea cremelor.
In legatura cu blatul de tort, eu am
preferat sa-l fac in casa, nu sa-l cumpar. L-am facut cu o zi inainte si a
completat de minune acest tort (nu stiu cum iese cu blatul cumparat, dar sunt
sigura ca daca il faceti voi acasa o sa fie extraordinar). L-am facut din 7 oua, intr-o forma de 26 cm.
Ingredientele de care avem nevoie sunt:
-
un blat
de tort (fie cumparat, fie facut in casa dupa reteta asta)
Pentru
crema:
-
500
gr mascarpone
-
500
gr frisca
-
600
gr zmeura
-
15
linguri zahar pentru zmeura
-
10
linguri zahar pudra pentru mascarpone
-
125
gr crema de branza
-
10 gr
gelatina
-
1
fioala esenta de vanilie
Pentru
ornat:
-
piure
de zmeura (din cele 600 gr zmeura de mai sus)
-
1
plic tort gelee rosu
-
nuca de
cocos
-
zmeura
Batem
frisca si o dam la rece.
Batem
mascarpone cu crema de branza, zaharul pudra si esenta de vanilie.
Crema
de mascarpone o amestecam cu 2/3 din frisca (restul de 1/3 din frisca o lasam
la rece).
Impartim
acest amestec in 2 parti (una dintre ele sa fie mai multa cu 7-8 linguri pentru
ca o sa folosim si la ornat). Dam la rece.
Cat
stau cremele la rece, punem zmeura impreuna cu zaharul intr-un vas pe foc
(oprim cateva bucati de zmeura pentru a decora tortul). Amestecam continuu pana
incepe zmeura sa-si lase suc, apoi lasam sa fiarba la foc minim, cca 10-15
minute, amestecand din cand in cand.
Scurgem
sucul din zmeura si il punem deoparte (eu am avut aproape o cescuta de suc).
Restul
dam prin sita pentru a indeparta samburii si pentru a obtine piureul de zmeura
(asta mi s-a parut mie cea mai grea parte
din tortul asta, pentru ca am avut o sita mica si m-am muncit mult timp, dar la
final a meritat).
Urmatorul
pas este sa punem gelatina la inmuiat in cca 50 ml apa.
Taiem
blatul de tort in 3 foi (daca este cumparat o sa fie deja feliat). Punem o
foaie de blat pe platou si punem inelul tavii in jurul ei.
Topim
gelatina la bain-marie (ca intotdeauna va atentionez sa nu o fierbeti, o tineti
doar cat sa se topeasca granulele de gelatina).
Cam
1/3 din gelatina o amestecam cu crema de mascarpone mai multa. Oprim de aici 7-8
linguri pentru imbracatul tortului.
Cele
2/3 din gelatina le amestecam cu siropul de zmeura pe care l-am oprit mai
devreme si apoi adaugam la crema de mascarpone mai putina, devenind astfel o
crema roz.
Peste
primul blat de tort crema de mascarpone (din care am oprit cele cateva linguri
pentru ornat).
Urmeaza
al doilea blat, peste care punem crema roz, apoi al treilea blat.
Dam
la rece minim 2 ore.
Crema
de mascarpone pe care am pus-o deoparte (cele 7-8 linguri) o amestecam cu 1/3
din frisca pe care am pastrat-o la rece si dam din nou la frigider.
Si
piureul de zmeura sta tot la rece.
Cand
s-a scurs timpul de odihna la frigider a tortului (il puteti lasa si peste
noapte) indepartam cercul si il imbracam in crema de mascarpone si frisca.
Deasupra
punem jeleu de zmeura in care am pus plicul de tort gelee preparat conform
indicatiilor de pe ambalaj cu 3-4 linguri de apa. Cand il turnati deasupra tortului trebuie sa va miscati foarte repede
pentru ca se intareste in cateva secunde.Sfatul meu: turnati toata compozitia
odata, cat mai uniform pe toata suprafata si apoi, repede-repede nivelati.
Peste jeleu putem orna cu nuca de cocos si bucati de
zmeura.
Dam
la rece.
Un
tort minunat, care a cucerit pe toti cei care l-au gustat, inclusiv pe cei mai
pretentiosi.
Trebuie sa scuzati calitatea pozelor, sunt
sigura ca intelegeti ca in noapte de Revelion nici nu aveam dispozitia, dar
nici nu puteam lasa sa astepte toata lumea ca sa fac eu poze.
Spor
la bucatarit!
Sursa de inspiratie: Edith's kitchen
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu