green

sâmbătă, 14 decembrie 2013

Paine de casa in vas yena










Datorita faptului ca se apropie sarbatorile si nu o sa mai am timp de postat, ca de stat in bucatarie sigur o sa stau mai mult ca acum, m-am grabit cu provocarea secreta a Amei din luna decembrie. Dupa ce Kadia m-a provocat sa ma strecor pe furis in bucataria Stefaniei, ca sa fur de acolo o reteta, am trecut la treaba. O sa credeti ca a fost usor. Ei as… Trimite hotul intr-o magazine cu bijuterii si pune-l sa fure doar una. Criteriul de luna asta: o reteta usoara si rapida (nu de alta, dar timpul ma omoara, inca ma chinui sa termin comenzile de crosetat, ca si asa sotul este diperat ca nu o sa aiba ce manca de sarbatori decat ate si crosete :)) ).


Am ales initial un chec in 3 culori. O intreaga aventura… o sa v-o povestesc cand o sa postez reteta, care din pricina ca nu mi-a iesit asa cum mi-as fi dorit am lasat-o pe alta data si am schimbat tinta. Urmatoarea pe lista a fost aceasta paine, pentru ca sincer mi-era dor de mirosul de paine in casa si de cand l-am nascut pe Sebi cred ca doar de vreo 2 ori am mai facut. A iesit una dintre cele mai bune paini pe care le-am facut (fara exagerari), pufoasa si gustoasa, desi nu toate meritele sunt ale mele, pentru ca am trisat putin la partea de framantat, unde am pus umila mea sluga, masina de paine, sa faca treaba in locul meu.

Gata cu vorbaria, ca se trezesc picii si nu mai pot sta pe aici.

Ingredientele de care avem nevoie pentru o painica:

-         300 ml apa calduta
-         40 ml ulei
-         1 lingurita sare
-         550 gr faina alba (am folosit de 650)
-         1 ½ lingurite drojdie uscata
-         ulei pentru uns vasul yena

Daca folositi la framantat masina de paine puneti ingredientele in cuva in ordinea in care le-am scris. Daca folositi manutele harnicutele, amestecati faina cu drojdia uscata, faceti un cuib in mijlocul ei si incepeti sa turnati apa calduta si uleiul. Cand incepe sa se prinda consistenta aluatul, adaugati si sarea.

Lasam la dospit 45-60 minute la loc cald si ferit de curent, acoperit cu un prosop curat de bucatarie sau folie alimentara.

Dupa ce s-a dospit rasturnam pe masa de lucru si dam forma painii, dupa care o punem in vasul uns cu ulei.


          Mai lasam sa se dospeasca 10-15 minute, tocmai bine cat sa incingem si cuptorul la 140°C. Pensulam cu apa capacul vasului, il asezam peste vas si dam la cuptor pentru 20-25 minute. Cand s-a scurs timpul, dam la o parte capacul, marim temperatura la 160°C si mai lasam 20-25 minute, sau pana se rumeneste frumos.

          Dupa ce am scos painea de la cuptor mai punem peste ea 5 minute capacul ca sa se inmoaie coaja. Scoatem painea din vas si o lasam sa se raceasca.

          Absolut minunata! A mai ramas un singur coltisor pentru a doua zi.





  


          Spor la bucatarit si pofta buna!




8 comentarii:

  1. Ce frumos arata! Interesanta modalitate de coacere, trebuie sa incerc si eu pentru ca mi-e dor de painea de casa. Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  2. Si mie mi s-a parut interesanta. A iesit f pufoasa si gustoasa, asa ca iti recomand sa o incerci. Si eu te pup!

    RăspundețiȘtergere
  3. Si mie mi s-a parut interesanta. A iesit f pufoasa si gustoasa, asa ca iti recomand sa o incerci. Si eu te pup!

    RăspundețiȘtergere
  4. Arata super...daca o coc in masina de paine iese la fel?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ar trebui sa iasa la fel de gustoasa, nu stiu daca iese la fel de moale, cel putin partea de coaja. Faptul ca o coacem cu capac face sa nu aiba o coaja crocanta ci moale. Poti incerca, dar sa optezi pt nivelul de crusta mic. Asteptam sa ne spui cum a iesit. Spor!

      Ștergere
  5. A iesit perfect si coapta in masina de paine....noi am mancat-o pe toata calda, n-a mai ramas nimic pentru a doua zi. Merci pentru reteta.

    RăspundețiȘtergere