green

duminică, 11 martie 2012

Blat de tort










Cati dintre noi nu asteapta la fiecare petrecere sa cante “La multi ani!” cat mai repede ca sa treaca la savuratul tortului? Mai ales daca este unul delicios, facut cu manutele voastre. Un tort bun este un ansamblu de elemente care trebuie imbinate bine, incepand cu decorarea, continuand cu crema si terminand cu blatul. Acesta din urma, desi multi nu-i dau prea mare importanta este baza oricarui tort.


In continuare va prezint cel mai simplu blat de tort, atat in ceea ce priveste ingredientele, cat si modul de preparare. Nu va speriati de lista de reguli pe care o sa v-o scriu, sa le puneti in aplicare nu implica nici un efort.


Ingredientele de care avem nevoie:

-         8 oua
-         240 gr zahar
-         240 gr faina
-         un praf de sare

sau daca doriti mai mare sau mai mic faceti calculul la fiecare ou cate 30 gr de zahar si 30 gr faina.

          Intr-un bol punem ouala si zaharul si mixam in jur de 30 minute. La robotul de bucatarie trebuie mai putin timp, in jur de 20 minute. Cand s-au mixat bine ouale (isi maresc cam de 3 ori volumul) este randul sa punem faina, neaparat cernuta, amestecand usor cu miscari de jos in sus. Faina o punem treptat, cate o lingura, si nu adaugam pe urmatoarea pana nu s-a incorporat bine prima. Dupa ce am incorporat toata faina, o turnam in forma de tort, de preferinta cu pereti detasabili (eu am folosit una de 26 cm diametru), pe care am uns-o cu ulei si am tapetat-o cu faina, iar pe fund i-am pus hartie de copt. Dam la cuptor la o temperatura mai mica (160°C), in jur de 25-30 minute, dar depinde si din cate oua faceti blatul.



          Acum urmeaza regulile, pe care va rog mult sa le cititi si sa le aplicati pentru o reusita a tortului, nu de alta, dar este tare frustant cand vrei sa-i faci o surpriza sarbatoritului si te impotmolesti inca de la blat.

1.     Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei (le pregatim cu minim 2 ore inainte de a ne apuca de treaba).
2.     Mixam ouale cu zaharul foarte bine timp de cca 30 minute, pentru ca blatul sa fie cat mai pufos.
3.     Incingem cuptorul cu cca 15 minute inainte de a introduce blatul, la o temperatura mai mica, 160-170°C.
4.     Faina o incorporam treptat, cu miscari usoare de jos in sus, pentru a nu scoate aerul din compozitie.
5.     Nu turnam blatul in forma tapetata in acelasi loc, ca sa evitam formarea de cocoloase. Il nivelam cu o spatula si apoi lovim de cateva ori tava de masa pentru a scoate eventualele bule de aer.
6.     Nu deschidem niciodata cuptorul in timpul coacerii pentru ca altfel se lasa blatul. Dupa ce s-au scurs cam 25-30 minute eu deschid foarte putin usa, nu scot total tava din cuptor, doar atat cat sa strecor mana fara sa ma ard, si verific cu scobitoarea daca este copt.
7.     Dupa ce este copt blatul, stingem flacara si il lasam sa se raceasca treptat, fara sa-l scoatem afara.


          Daca ati respectat toate regulile nu are cum sa nu va iasa un blat pufos si gustos.

          Nu ramane decat sa il taiati in 2 sau in 3, sa il insiropati si sa il umpleti cu ce crema vreti voi.





          Spor la cofetarit!


Sursa de inspiratie: Lumea Laurei



2 comentarii:

  1. Ouăle! Ouăle,fir-ar mama lor de oua,nu ouala!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acum as fi tare trista sa aflu ca nu v-a iesit reteta din cauza unei litere care a luat, din greseala, locul alteia. Dar ca sa fiu sigura ca nu o sa existe reprosuri, cu prima ocazie cand o sa am acces la laptop o sa remediez greseala. Multumesc frumos!

      Ștergere