Cati dintre noi nu asteapta la fiecare
petrecere sa cante “La multi ani!” cat mai repede ca sa treaca la savuratul
tortului? Mai ales daca este unul delicios, facut cu manutele voastre. Un tort
bun este un ansamblu de elemente care trebuie imbinate bine, incepand cu
decorarea, continuand cu crema si terminand cu blatul. Acesta din urma, desi
multi nu-i dau prea mare importanta este baza oricarui tort.
In continuare va prezint cel mai simplu
blat de tort, atat in ceea ce priveste ingredientele, cat si modul de
preparare. Nu va speriati de lista de reguli pe care o sa v-o scriu, sa le
puneti in aplicare nu implica nici un efort.
Ingredientele de care avem nevoie:
-
8 oua
-
240
gr zahar
-
240
gr faina
-
un
praf de sare
sau daca doriti mai mare sau mai mic
faceti calculul la fiecare ou cate 30 gr de zahar si 30 gr faina.
Intr-un
bol punem ouala si zaharul si mixam in jur de 30 minute. La robotul de
bucatarie trebuie mai putin timp, in jur de 20 minute. Cand s-au mixat bine
ouale (isi maresc cam de 3 ori volumul) este randul sa punem faina, neaparat
cernuta, amestecand usor cu miscari de jos in sus. Faina o punem treptat, cate
o lingura, si nu adaugam pe urmatoarea pana nu s-a incorporat bine prima. Dupa
ce am incorporat toata faina, o turnam in forma de tort, de preferinta cu
pereti detasabili (eu am folosit una de 26 cm diametru), pe care am uns-o cu
ulei si am tapetat-o cu faina, iar pe fund i-am pus hartie de copt. Dam la
cuptor la o temperatura mai mica (160°C), in jur de 25-30 minute, dar depinde
si din cate oua faceti blatul.
Acum
urmeaza regulile, pe care va rog mult sa le cititi si sa le aplicati pentru o
reusita a tortului, nu de alta, dar este tare frustant cand vrei sa-i faci o
surpriza sarbatoritului si te impotmolesti inca de la blat.
1. Toate ingredientele trebuie sa fie la
temperatura camerei (le pregatim cu minim 2 ore inainte de a ne apuca de
treaba).
2. Mixam ouale cu zaharul foarte bine timp de
cca 30 minute, pentru ca blatul sa fie cat mai pufos.
3. Incingem cuptorul cu cca 15 minute inainte
de a introduce blatul, la o temperatura mai mica, 160-170°C.
4. Faina o incorporam treptat, cu miscari
usoare de jos in sus, pentru a nu scoate aerul din compozitie.
5. Nu turnam blatul in forma tapetata in
acelasi loc, ca sa evitam formarea de cocoloase. Il nivelam cu o spatula si
apoi lovim de cateva ori tava de masa pentru a scoate eventualele bule de aer.
6. Nu deschidem niciodata cuptorul in timpul
coacerii pentru ca altfel se lasa blatul. Dupa ce s-au scurs cam 25-30 minute
eu deschid foarte putin usa, nu scot total tava din cuptor, doar atat cat sa
strecor mana fara sa ma ard, si verific cu scobitoarea daca este copt.
7. Dupa ce este copt blatul, stingem flacara
si il lasam sa se raceasca treptat, fara sa-l scoatem afara.
Daca
ati respectat toate regulile nu are cum sa nu va iasa un blat pufos si gustos.
Nu
ramane decat sa il taiati in 2 sau in 3, sa il insiropati si sa il umpleti cu
ce crema vreti voi.
Ouăle! Ouăle,fir-ar mama lor de oua,nu ouala!
RăspundețiȘtergereAcum as fi tare trista sa aflu ca nu v-a iesit reteta din cauza unei litere care a luat, din greseala, locul alteia. Dar ca sa fiu sigura ca nu o sa existe reprosuri, cu prima ocazie cand o sa am acces la laptop o sa remediez greseala. Multumesc frumos!
Ștergere