Nu putea trece ziua de azi, in care ii
sarbatorim pe cei 40 de mucenici, sau mai cunoscuta ca ziua, atat de draga
barbatilor, a celor 44 de pahare, fara sa facem si noi mucenici. Anul acesta
m-am hotarat sa fac varianta mucenicilor moldovenesti, asta ca sa-i fac si o
surpriza sotului meu, care isi tot aminteste in fiecare an ce mucenici buni
facea mama lui. Este prima data cand fac acesti bradosei, pentru ca de obicei
se ocupa mama, care alegea o varianta usoara, coca de paine sub forma de 8, pe
care o ungea cu miere.
Partea proasta la aluaturile astea dospite
este faptul ca iti trebuie putina rabdare, pentru ca mare filosofie nu este.
Trebuie sa se dospeasca o ora coca, iar dupa modelare, trebuie sa mai stea o
ora si mucenicii in tava sa se dospeasca.
Daca sunteti fericitii posesori ai unui
aparat de paine, asa cum sunt si eu, scapati de framantat cu programul ei de
framantat si dospit aluat. Trebuie doar sa puneti ingredientele in ordinea pe
care cred ca o stiti deja: lichide (apa, lapte, zahar, oua, unt topit), faina,
drojdie. Apoi treceti direct la etapa de modelat sfintisorii. Eu nu imi puteam
permite luxul asta acum, si asta ca sa nu descurajez pe cei care nu au un
astfel de aparat.
Ne punem sorturile, pentru ca o sa ne
murdarim oleaca manutele, si trecem la treaba.
Ingredientele pentru 20 de mucenici (daca
vreti neaparat 40 dublati cantitatile):
-
550
gr faina alba (eu am folosit faina 000)
-
1
pliculet drojdie uscata
-
250
ml lapte indoit cu apa (adica 125 ml lapte + 125 ml apa), sa fie caldute
-
150
gr zahar
-
1 ou
-
80 gr
unt (pe care il topim)
-
1
lingurita sare
Pentru
uns:
·
Inainte
de a-i introduce la cuptor:
-
1
galbenus ou
-
3
linguri lapte
·
Dupa ce
i-am scos de la cuptor:
-
300
ml apa
-
150
gr zahar
-
esenta
vanilie
-
coaja
rasa de lamaie
-
miere
-
miez de
nuca macinat
Nu
va temeti daca tineti post. Puteti face mucenicii inlocuind laptele cu apa,
untul cu ulei si nu mai puneti ou.
Intr-un
vas puneti faina, zaharul, sarea si drojdia si amestecati bine. Faceti un cuib
in mijloc si puneti oul si untul topit (aveti grija sa nu fie fierbinte),
amestecati usor cu mana si incepeti putin cate putin sa puneti si laptele amestecat
cu apa. Framantati bine pana se incorporeaza toata faina. Apoi presarati cu
faina o suprafata pe care puteti lucra aluatul si incepeti sa-l framantati timp
de 20-25 minute. Este important sa il framantam mult timp pentru ca astfel nu
mai este lipicios si devine elastic, ca sa putem modela mai tarziu mucenicii.
Nu lucrati cu multa faina, presarati doar foarte putin astfel incat sa nu se
lipeasca. O sa observati ca cu cat il framantati cu atat o sa devina din ce in
ce mai elastic si mai putin lipicios.
Dupa
ce am obosit de atata framantat, punem aluatul in vas si il acoperim cu un
prosop de bucatarie curat, lasandu-l la loc cald timp de o ora ca sa creasca.
Dupa ce s-a scurs timpul dedicat dospitului mai framantam putin aluatul ca sa se
uniformizeze, apoi il impartim in 20 de bucati. Urmeaza procedeul de formare a
mucenicilor. Luam o bucatica de aluat si o modelam intr-un rulou lung si
subtire, apoi invartim ruloul de la cele 2 capate in sens opus (adica din unul
la dreapta si de la celalalt la stanga). Dupa asta indoim si impletim frumos. Cu
bastonasul obtinut in urma impletirii formam un cerc, apoi rasucind o data
obtinem mucenicul in forma de cifra 8. Sper ca ati inteles procedura, daca nu,
sper sa va ajute macar pozele.
Ungem
tava cu ulei sau o tapetam cu hartie de copt si punem mucenicii in ea la dospit
pentru inca o ora.
Cat
timp se dospesc pregatim siropul cu care o sa-i ungem la final, pentru ca
trebuie sa se si raceasca. Fierbem apa cu zaharul, iar cand se mai raceste
punem esenta de vanilie si coaja de lamaie.
Inainte
de a-i introduce la cuptor ii ungem cu amestecul de galbenus cu lapte.
La
cuptor i-am tinut cam 15 minute la temperature medie (cam 180°C).
Cand
ii scoatem din cuptor, cat sunt inca fierbinti, ii ungem cu sirop sau ii putem
scufunda in el. Apoi ii dam cu miere si pe deasupra presaram nuca.
Stiu
ca o sa va speriati un pic de reteta, si eu m-am temut putin, dar va promit ca
nu este nici pe departe atat de grea pe cat pare, iar rezultatul este unul extraordinar.
Mie mi-a fost de ajuns imaginea sotului care ii savura de parca manca cea mai
sofisticata prajitura. Si va spun sincer ca o sa mai fac reteta pe post de
cornuri, ies atat de gustosi incat impreuna cu o cana de lapte formeaza un mic
dejun minunat sau o gustare la serviciu extraordinara atunci cand nu ai timp sa
iei o masa serioasa.
Spor
la bucatarit si la savurat!
Sursa de inspiratie: La Lena
Am papat deja mucenici intr-o veselie, dar pe cuvant ca m-as mai servi si cu unul de la tine, ca arata super delicios! Bravo! Cu atat mai mult cu cat ai incercat reteta moldoveneasca.
RăspundețiȘtergereAm facut aceasta reteta la masina de paine dar nu a crescut deloc aluatul. Am respectat ordinea ingredientelor. Oare de ce?! :(
RăspundețiȘtergere