De cateva zile, ufff… cu ce usurinta am
zis “cateva” cand de fapt mie mi s-au parut o gramada, avem pe cap o nesuferita
de viroza, care ne-a daramat pe toti trei. Febra, tuse, frisoane, batiste
pline, dureri in gat… ce sa va mai spun, tot tacamul, asa ca la casele care se
respecta. Acum suntem pe drumul cel bun cu insanatosirea si ma simt mult mai
bine mai ales cand o vad pe Ema ca si-a revenit, ca as fi in stare sa mai zac
eu vreo cateva saptamani numai sa nu o vad pe ea bolnava. Mamicile inteleg cel
mai bine despre ce vorbesc.
Pe perioada asta ce putea merge cel mai
bine decat o supa. Si ce supa putea fi mai buna decat supa de chimen, cel
despre care stim ca are si proprietati antiseptice, asa ca este bun si la
tratarea racelilor usoare.
Si in cazul in care nu cunoasteti prea
multe despre proprietatile chimenului si sunteti prea ocupati ca sa le mai
cautati va enumar eu aici cateva, asta in cazul in care nu va conving indeajuns
cu supa, macar de dragul lui sa o incercati. Trecand peste glume, iata ce surprize
ne rezerva acest condiment: are un bogat continut in fier si magneziu, pe langa
proprietatile antiseptice pe care vi le-am mentionat mai sus are si proprietati
anticancerigene, aduce beneficii in cazul afectiunilor digestive, cum ar fi
flatulenta, indigestia, diareea, durerile de burta, greturile. De asemenea
chimenul are efect linistitor, creste metabolismul, fluidifica secretiile
bronsice, trateaza sanii umflati si inflamati, are efecte benefice asupra
bolilor de inima.
Cred ca v-am convins cat de bun este
chimenul si ca-l puteti folosi cu incredere in preparate nu numai pentru aroma
nemaipomenita pe care o are.
Gata cu teoria, sa trecem la treaba. Ca sa
incepem avem nevoie de:
-
zarzavat
pentru supa ( eu am pus: o ceapa, 1-2 cartofi, 1-2 morcovi, o radacina
patrunjel, radacina telina)
-
o
lingura chimen
-
o
lingura unt
-
o
lingura faina
Intr-o
oala punem la fiert, in cca 3 litri de apa, zarzavatul si chimenul. Cand toate
sunt fierte oprim focul. In reteta pe care am gasit-o eu se folosea in
continuare numai zeama strecurata. Dar mie mi-a fost mila sa arunc zarzavatul
asa ca am strecurat zeama, iar legumele le-am dat prin blender.
In
continuare punem lingura de unt la topit, adaugam faina si amestecam bine. Dupa
ce am amestecat un minutel punem incetul cu incetul supa strecurata. Aveti
grija, la inceput puneti foarte putin si amestecati bine, ca sa nu aveti
surpriza sa va apara cocoloase de faina. Numai cand este bine incorporata
puneti cu incredere supa si apoi zarzavatul dat prin blender. Potrivim de sare
si mai lasam cateva minute sa fiarba. Nu va speriati de culoarea pe care o are, este din pricina chimenului, daca alegeti varianta cu zeama strecurata o sa fie mai limpede.
Se
serveste cu cubulete de paine prajite in unt sau alegerea mea mai simpla, cu
crutoane de paine.
Spor
la bucatarit si la savurat!
Sursa de inspiratie: Sanda Marin
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu