Azi va prezint o prajiturica mult
asteptata de multe persoane. Dupa multe insistente am trecut-o pe locul I in
topul prioritatilor de postat. Saptamana trecuta am fost mai mult decat
bucuroasa sa o ajut pe prietena mea Diana sa pregateasca prajiturici pentru
aniversarea sotiorului ei. Inca o data, “La multi ani!” Adrian. Si pentru ca
este o mare admiratoare a prajiturii cu dovleac si este ca o furnicuta care pe
timpul verii pune in camara pentru iarna, respectiv niste dovleac la
congelator, asta a fost unul din deserturile pregatite pentru petrecere.
Evident ca acolo a facut multe victime printre papilele gustative care au fost
suprasolicitate cu asa bunatate.
Nu va descurajati si nu va suparati pe
mine ca va dau o reteta in care elementul principal, asa cum spune titlul, nu
se gaseste in sezonul asta. In loc de dovleac putem folosi morcovi sau cartoful
dulce.
Si ca sa fac o paranteza, mama m-a intrebat cum poate stii daca sunt
destul de dulci cartofii pe care ii foloseste, obisnuita fiind cu numai cu
cartofii nostri clasici. Incheind cu glumita asta eu zic sa trecem la treaba.
Ca sa preparam aceasta prajitura de care
s-au indragostit multi degustatori, avem nevoie de:
-
450
gr piure de dovleac
-
4 oua
-
300
gr zahar
-
250
ml ulei
-
250
gr faina
-
2
lingurite praf de copt
-
o lingurita
bicarbonat de sodiu
-
2
lingurita scortisoara
-
o lingurita
sare
Pentru
crema:
-
200
gr crema de branza
-
100
gr unt
-
esenta
vanilie
-
250
gr zahar pudra
Piureul de dovleac il obtinem dupa ce coacem
dovleacul, prin pasarea pulpei. Pentru cei care nu au copt un dovleac pana
acum, pe scurt: taiem dovleacul pe jumatate (in lungime), il asezam in tava de
copt tapetata cu hartie de copt (pentru ca o sa se scurga suc din el) si il
tinem la cuptor in jur de 40 minute sau pana cand furculita intra foarte usor
in el. Daca folosim morcovi sau cartof dulce, se fierb si apoi se paseaza.
Daca sunteti fericitii posesori ai unui
robot de bucatarie cu atat mai mult o sa va fie mai usor. Daca nu, clasicul
mixer este mai mult decat bun. Si eu tot pe cel din urma l-am folosit, dat
fiind faptul ca, la ora la care am pregatit-o, gaza mea dormea si nu am vrut sa
o deranjez (sau mai bine zis sa o trezesc si sa ma deranjeze ea pe mine).
Punem intr-un vas ouale, dovleacul,
zaharul si uleiul si mixam pana se omogenizeaza foarte bine toate
ingredientele. Faina o cernem cu praful de copt, sarea, bicarbonatul si
scortisoara, apoi o turnam peste compozitie si mixam din nou.
Tapetam o tava cu hartie de copt (eu am
folosit tava mea 23x36cm) si turnam compozitia in ea. Dam la cuptorul
preincalzit la 180°C si o coacem in jur de 25 minute sau pana trece testul
scobitorii (luam o scobitoare, o infigem in prajitura, iar daca atunci cand am
scos-o este curata si nu are nimic lipit de ea inseamna ca blatul este copt).
In timp ce prajiturica noastra sta la
cuptor, noi nu ne lasam pe tanjeala. Trebuie sa pregatim crema. Amestecam toate
ingredientele foarte bine, pana nu mai simtim zaharul pudra si o dam la rece
(etapa cu datul la rece am sarit-o si din cauza asta s-a prelins putin pe
margini).
Cand blatul este copt il lasam sa se raceasca,
apoi intindem crema peste el.
Poza finala nu este prea grozava, pentru
ca pana sa fac eu fotografii aproape s-au terminat prajituricile.
Cei care ati gustat-o, va astept sa lasati
comentarii si sa convingeti si voi cat de senzationala este, in cazul in care
nu am convins eu prea mult.
Spor la cofetarit si la savurat!
Este excelenta aceasta prajitura! Eu o fac si pentru fetita mea, dar cu mai putin zahar.
RăspundețiȘtergere