Aceasta reteta de tort mi-a dat-o fosta
mea colega de serviciu, Cristina, care il tot lauda ca baietii ei, desi nu prea
sunt amatori de dulciuri, il devorau. Asa ca m-am hotarat sa il incerc si eu.
Rezultatul a fost unul foarte savuros, care a incantat pe toti cei care l-au
gustat.
Ingredientele de care avem nevoie sunt:
Pentru crema:
-
1
½ pachet unt 85% grasime
-
300
gr zahar
-
3
linguri cacao
-
3-4
linguri lapte
-
3 oua
Pentru sirop :
-
500
ml apa
-
4-5
linguri zahar
-
esenta
de rom
Pentru
decor:
-
frisca
-
ciocolata
Reteta de blat am folosit alta, asa cum
v-am prezentat-o aici.
Dupa ce avem blatul copt si racit purcedem
la taierea lui in 3 parti. Cea mai simpla metoda de a taia blatul de tort este
cu un cutit de paine, care are si lama mai lunga. Taiem la nivelul la care
vrem, introducand lama cutitului, apoi incepem sa rotim blatul, tinand cutitul paralel
cu platoul. In felul acesta o sa avem o taiere uniforma. Este bine sa incepem sa
taiem mai intai partea superioara.
Pentru crema, amestecam intr-un vas
zaharul cu cacao, incorporam ouala, apoi punem laptele si amestecam bine. Punem
vasul la bain-marie (intr-un vas mai mare care este cu apa pe foc). Tinem 15
minute, amestecand din cand in cand. Dupa asta lasam sa se raceasca. Intre timp
frecam untul spuma. Dupa ce s-a racit adaugam crema peste unt si incorporam.
Atentie, crema trebuie sa fie rece, nici macar calduta, altfel o sa topeasca
untul.
Avem blatul, avem si crema, ne mai trebuie
doar siropul. Intr-un vas punem zaharul la topit. Nu tineti decat cat s-a
topit, sa nu inceapa sa se arda, atunci cand se inchide la culoare. Dupa ce s-a
caramelizat, avand o culoare frumoasa aurie, punem apa si amestecam pana ce se
topeste. Dam de pe foc si asteptam sa se raceasca. Cand s-a racit punem esenta
de rom.
Urmeaza asamblarea tortului. Punem pe
platou partea inferioara, o insiropam bine si punem o jumatate din crema
pregatita. O intindem uniform si peste punem partea de mijloc a blatului, la
care repetam operatiunea: insiropare si intinderea restului cremei. Partea de
sus o insiropam pe alt platou, dar pe partea din interior. Nu insiropam partea
care o sa fie deasupra, pentru ca in felul acesta nu o sa se mai lipeasca crema
sau frisca cu care ornam tortul.
La final ornam cu frisca, dupa bunul plac
si imaginatia proprie. Puteti adauga si ciocolata rasa sau figurine formate din
ciocolata topita.
Spor
la cofetarit!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu