Una din mancarurile pe care le gatesc cu
un real succes acasa in perioada de iarna si primavara, pana se termina
butoiul, este varza calita, cu varza murata bineinteles. Si asta pentru ca ne
aminteste fiecaruia dintre noi, mie si sotului, de mesele pe care le luam in
sanul familiei cand eram mici. Lucian imi povesteste ca fratelui sau ii placea
foarte tare aceasta mancare, asa ca, Vio pentru tine special reteta asta.
Daca
suntem in sezonul in care nu avem varza murata sau pur si simplu nu avem
posibilitatea de a pune la butoi, ca de, nu toti avem beci, nu va temeti, iese
foarte buna si cu varza proaspata.
Iata
de ce avem nevoie pentru aceasta mancarica clasica:
-
varza
murata sau proaspata (cantitatea difera in functie de apetit si numarul de persoane
care o sa o savureze)
-
scaricica
porc sau pulpe de pui sau ce carne vi se pare voua ca se potriveste
-
marar
din belsug (adica 1-2 legaturi)
-
1-2
linguri pasta tomate sau bulion rosii
-
piper
boabe
-
3-4
frunze dafin
Treaba cea mai grea este la inceput cand
trebuie sa tocam varza. Daca folosim varza murata o spalam bine ca sa nu avem
surpriza sa ne iasa foarte acra mancarea.
Punem varza tocata intr-un vas, la foc potrivit,
cu circa 2 cani de apa. Nu trebuie sa punem foarte multa apa pentru ca se mai
inmoaie varza si isi mai lasa si ea apa. Amestecam din cand in cand.
Peste cam 10 minute, cand se mai inmoaie
varza, mai ales daca este din cea proaspata trebuie sa se inmoaie bine, punem
si pasta de tomate, cateva boabe de piper si foile de dafin. Potrivim de sare
si mai lasam cateva minute.
Punem mararul, amestecam bine, nivelam si
punem deasupra carnea.
Dam la cuptorul preincalzit, la foc
potrivit. Verificam si atunci cand este putin rumenita carnea scoatem din
cuptor si o intoarcem pe cealalta parte. Introducem din nou la cuptor si lasam
pana este gata carnita.
Acum nu va mai ramane decat sa va bucurati
de ea.
Spor la bucatarit si la savurat!
o reteta reusita si numai buna pentru sezonul sarbatorilor si nu numai, o mancare ca la mama acasa, foarte gustoasa si sanatoasa si pe placul multora :)
RăspundețiȘtergere