green

duminică, 29 septembrie 2013

Amandine













Eiii… si cum o petrecere nu vine niciodata singura, dupa petrecerea de ziua mea, de la care v-am aratat cu ce tort gustos ne-am rasfatat, a urmat petrecerea mamei mele. Si pentru ca de mult timp are pofta de amandine, preferatele ei, m-am gandit sa-i fac o surpriza si sa i le pregatesc eu.

Cu ocazia asta am reusit sa impusc doi iepuri dintr-o lovitura, am facut si un cadou de care mama s-a bucurat tare mult, dar am raspuns si la provocarea secreta din septembrie. Blogul pe care mi l-a repartizat Daiana (care ne invita la ceva “Simplu si bun”), gazda noastra de luna aceasta, a fost “Hai sa gatim cu Mishu”. Minunat, noroc ca am avut o tinta clara cu reteta asta, pentru ca altfel taaare greu m-as fi hotarat la una. Asta nu inseamna ca nu mi-am facut deja o lista cu retete pe care sa le incerc de acolo.

Amandinele au fost delicioase, mult mai bune decat cele din cofetarii, dar din pacate eu nu m-am putut bucura decat de cate o bucatica mica din ele (bebe este sensibil tare la ciocolata/cacao).


Iata de ce avem nevoie:

Pentru sirop:
-         500 ml apa
-         200 gr zahar
-         2 pliculete cappucino (eu nu am pus)
-         1 lingura esenta rom

Pentru crema:
-         3 oua
-         1 pachet unt
-         100 ml lapte
-         50 ml frisca lichida
-         200 gr zahar
-         70 gr ciocolata
-         3 linguri cacao
-         esenta rom

Pentru blat:
-         6 oua
-         200 gr zahar
-         100 ml apa
-         50 gr cacao
-         200 gr faina
-         1 pliculet praf copt

Pentru fondant:
-         300 gr zahar
-         1 lingura cacao
-         1 lingura suc de lamaie
-         1 lingura miere
-         apa cat sa umezeasca zaharul

Pentru pregatirea siropului, punem zaharul intr-o cratita pe foc cu putina apa cat sa-l umezeasca. Il lasam sa se topeasca, apoi adaugam si restul de apa si lasam la fiert 10-15 minute. La final adaugam pliculetele de cappucino si mai lasam un clocot. Dupa ce s-a racit adaugam esenta de rom.

Urmeaza sa pregatim crema. Pentru asta amestecam ouale cu zaharul, laptele frisca si cacaoa. Punem la foc mic si apoi adaugam ciocolata si untul, amestecand cu un tel pana avem o crema fina. Dupa ce s-a racit punem esenta de rom si dam la frigider pentru minim 2 ore.


Ne ocupam acum de blat. Incepem prin a mixa bine galbenusurile cu zaharul si apa, pana se topeste zaharul. Separat batem spuma albusurile, iar peste ele adaugam galbenusurile. Incorporam apoi usor faina amestecata cu cacao si praf de copt.

Turnam compozitia intr-o tava tapetata si dam la cuptorul incins (180°C) timp de aprox 45 minute (testul scobitorii). Dupa ce s-a racit il taiem in 2 blaturi.


Pentu fondant punem zaharul cu un pic de apa, cat sa se umezeasca, pe foc cateva minute pana se leaga siropul. Rasturnam siropul intr-o cratita rece, pe care am tinut-o la frigider, apoi adaugam mierea si zeama de lamaie. Mixam pana incepe sa se albeasca. Adaugam si cacao si mixam pana se incorporeaza.


Asamblarea prajiturii: insiropam prima foaie de blat cu jumatate din sirop si intindem pe ea crema (oprim cam 3 linguri de crema pt ornat). Punem cea de-a doua foaie, insiropam si dam la frigider minim 30 minute.

Taiem in patrate si glazuram cu fondant (fondantul meu a iesit cam gros si din cauza asta tot trebuia sa il pun cate putin pe foc ca sa se mai subtieze inainte de a-l turna peste amandine).


Ornam cu crema ramasa fiecare amandina. Dam la frigider cateva ore.

Absolut delicioase!





  



Spor la bucatarit si pofta buna!




8 comentarii:

  1. Acum a venit momentul sa incerc si eu bunatatea asta! Vreau doar sa stiu ce dimensiune are tava ta (eu am una mare...si vreau sa adaptez cantitatea astfel incat sa pot taia blatul in doua fara emotii).
    Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tava mea are aprox 22x35 cm. Spor la bucatarit si sa le savurati cu placere! Asteptam parerile!

      Ștergere
  2. Au fost primele Amandine pe care le-am facut si pot spune ca reteta e SUPER. Mi-a placut crema (faptul ca iese din tiparul amandinei zahar, unt, cacao). Am trisat doar la fondant, l-am inlocuit cu un caramel (nespecific amandinei, dar adorat de familie...). Tava mea fiind mai mare 33x42 am marit cantitatea la blat cu 1/3 (multumesc pentru raspuns). Crema a fost suficienta pentru ca am ornat cu frisca (preferata copiilor).
    Multumesc pentru reteta! Te admir pentru modul in care te imparti intre familie si bucatarie! Pui pasiune si dragoste in amandoua si pare ca faci totul cu usurinta. Esti un bun exemplu pentru mine (si eu am 2 copii mici).Veronica

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Veronica! Imi pare tare bine ca ti-a placut reteta. Iti multumesc din suflet pt cuvintele tale frumoase! Desi mi-e foarte greu cu 2 copii, treburile casei, crosetat (www.facebook.com/micutacroseta) nu pot lasa nici blogul tocmai datorita unor persoane ca tine, care apreciaza munca si se bucura de retetele pe care le postez. Multumesc inca o data! Si sper ca o sa gasesti si alte retete pe gustul tau.

      Ștergere
    2. Buna Veronica! Imi pare tare bine ca ti-a placut reteta. Iti multumesc din suflet pt cuvintele tale frumoase! Desi mi-e foarte greu cu 2 copii, treburile casei, crosetat (www.facebook.com/micutacroseta) nu pot lasa nici blogul tocmai datorita unor persoane ca tine, care apreciaza munca si se bucura de retetele pe care le postez. Multumesc inca o data! Si sper ca o sa gasesti si alte retete pe gustul tau.

      Ștergere
  3. o prajitura pe care nu am mai incercat-o de ceva timp si imi place cum arata si deja "plang" cum ma uit la poze :d..buna ideea cu prezentarea intregului procedeu de preparare :)

    RăspundețiȘtergere