M-am indragostit de aceasta prajitura de
prima data cand am gustat-o. Am incercat-o cand am mers in vizita la o prietena
si cum m-am intors acasa am cautat reteta pe internet si cu prima ocazie am si
incercat-o. Mi-a iesit extraordinara inca de la prima incercare, fiind si prima
prajitura cu branza pe care am pregatit-o. Si cum sotul meu a devenit si el un
mare admirator al ei o pregatesc de fiecare data cand am ocazia.
Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
Pentru blat:
-
4 oua
-
6
linguri cu varf de zahar
-
4
linguri cu varf de faina
-
½ pliculet
praf de copt
-
esenta
de portocale
-
o lingura
generoasa de coaja rasa de lamaie si portocala (sau doar lamaie daca nu
dispuneti de portocale)
-
100
ml ulei
Pentru
crema de branza:
-
500
gr branza de vaci
-
1
pachet de unt la temperatura camerei
-
3
linguri de lapte fierbinte
-
150
gr zahar
-
1
plic zahar vanilat
-
esenta
de vanilie
Pentru
glazura de fanta:
-
500
ml Fanta (sau orice suc acidulat de portocale)
-
1
plic praf de budinca cu aroma de vanilie
-
3
linguri de zahar
-
1
plic zahar vanilat
Daca
doriti, puteti face glazura de fanta mai inalta, pentru asta puneti 750 ml suc,
1 si ½ plic budinca, 4 linguri de zahar.
Ati
pregatit ingredientele? Atunci ne punem frumos sorturile si ne apucam de
treaba.
Primul
care are nevoie de atentia noastra este blatul. Pentru asta, mai intai separam
ouale. Batem spuma tare albusurile, adaugam zaharul, mixand in continuare, apoi
galbenusurile, unul cate unul. Urmeaza coaja de lamaie si portocala, esenta de
portocale si apoi faina cernuta impreuna cu praful de copt. La final adaugam
uleiul, in fir subtire, mixand in continuare.
Tapetam
tava (23x36 cm are a mea) cu faina sau cu hartie de copt si turnam compozitia
in ea.
Dam
la cuptorul incins la 180°C pana trece testul scobitorii.
Cat
timp blatul se raceste ne ocupam de crema de branza. Mixam untul cu cele 3
linguri de lapte fierbinte pana avem o crema pufoasa. Adaugam apoi peste untul
spumat branza, zaharul, zaharul vanilat si esenta si mixam bine.
Dupa
ce blatul s-a racit il scoatem din tava, il curatam bine daca am avut tava
tapetata cu faina sau indepartam hartia de copt, apoi il punem la loc in tava,
ca sa nu facem prea mare mizerie cand punem cremele.
Peste
blat punem crema de branza si dam la frigider 30-40 minute.
Spre
finalul perioadei de odihnit la frigider incepem operatiune “glazura de fanta”.
Amestecam praful de budinca cu 5-6 linguri de suc, cu zaharul si zaharul
vanilat. Restul de Fanta il punem la fiert. Nu va speriati, o sa avem muuuulte
bule. Cand fierbe se ia de pe foc si punem budinca, dupa care punem din nou, pe
foc mic, pana se ingroasa, amestecand continuu.
Glazura
astfel obtinuta o turnam si o nivelam peste crema de branza si dam din nou la
frigider, cel putin o ora.
Cel
mai bine se taie cu un cutit cu lama uda.
Si
uite asa avem o prajiturica delicioasa si foarte racoritoare. Ca sa nu mai
spunem ca o putem face in mai multe variante, folosind de exemplu suc de
struguri pentru glazura.
Spor
la cofetarit!
Sursa de inspiratie: Teo's kitchen
O prajitura foarte buna.
RăspundețiȘtergereAcum ti-am descoperit blogul,si vreau sa-ti urez bun venit in blogosfera.M-am alaturat si eu cu drag la Persoane interesate.
Te pup cu drag!
Multumesc frumos! Ai un blog minunat pe care cu siguranta o sa-l urmaresc cu interes! Imbratisari!
RăspundețiȘtergereArata delicios, ca de altfel toate retele tale! :) Intrebarea mea este daca crezi ca ar iesi si cu Mirinda prajiturica asta! Noi iubim Mirinda si cred ca le-as face o mare surpriza alor mei cu asa ceva! :)
RăspundețiȘtergereCred ca o sa iasa cel putin la fel de buna si cu Mirinda. Cineva mi-a scris pe facebook ca a pregatit-o folosind Granini, asa ca nu vad de ce nu ar iesi cu orice suc de portocale. Numele prajituricii nu este imperativ pentru sucul folosit, dar suna mai bine decat "prajitura cu suc de portocale" :)
Ștergereo prajitura ff aspectuoasa! Imi place blogul tau. Te-am adaugat in listuta mea de blogroll, ca sa te pot urmari mai bine. Daca iti face placere, viziteaza si blogul meu.
RăspundețiȘtergereMultumesc frumos! Ma bucur ca iti place blogul meu. Am vizitat si eu blogul tau si cu siguranta o sa fie in lista mea de urmarit.
ȘtergereSUPER! Acum am descoperit blogul tau si esti in lista de preferate. Caut de multa vreme prajitura asta! Retete sunt multe, dar am ales-o pe aceasta pentru ca blatul pare usor siropat. Cum ai reusit? Crema de branza ii da umiditate sau ai pus sirop? Multumesc.
RăspundețiȘtergereBuna! Ma bucur tare mult ca iti place blogul. In legatura cu prajiturica, nu am insiropat blatul, pur si simplu absoarbe din crema. Daca l-as fi insiropat ar fi aparut in reteta. Nu-mi permit sa ascund nici macar cel mai mic detaliu in legatura cu pregatirea retetelor, altfel nu v-ar iesi la fel de bune si ati fi dezamagiti. Si asta este ultimul lucru pe care mi-l doresc. Spor la treaba si te astept sa-mi spui cum ti-a iesit!
ȘtergereEste super iubesc tot ce postezi MULȚUMESC
RăspundețiȘtergereBună! Sărbători fericite! Am făcut și eu această prăjitură de curând și am pus-o în frigider cum ai zis și tu, dar a căpătat un aspect crăpat și nu înțeleg de ce! Mă poți ajuta cu vre-un sfat?
RăspundețiȘtergere