Exista cineva care nu a mancat cu placere o salata de
vinete? O pregatim destul de des, cel putin la fiecare masa festiva, dar tot
timpul o savuram cu aceeasi pofta.
Sunt cu atat mai gustoase cu cat au acel
gust usor de afumat, pentru ca le pregatim din toamna, cand mergem cu gratarelul
frumos la padure si le coacem acolo, la flacara, asa cum ar trebui in mod
normal.
Este timpul sa v-o prezint si voua, asa
cum o pregatesc eu.
Avem nevoie de:
-
vinete
coapte
-
maioneza
-
o
ceapa mica
-
2-3
catei de usturoi (optional)
-
sare
Vinetele
coapte si scurse le pasam bine, folosind instrumente de lemn sau plastic, pentru ca
altfel se paseaza si semintele care pot da un gust amarui. In plus am incercat
si salate cu vinete tocate la robot si sincer nici constistenta nu mai este
aceeasi, este mult mai pastoasa, asa ca prefer munca manuala la tocatul
vinetelor.
Ceapa
o tocam foarte fin, usturoiul il pisam.
Dupa
ce am tocat bine vinetele adaugam maioneza, o lingura sau 2, in functie si de
cantitatea de vinete pe care o avem, dar si de gusturi, sare, ceapa tocata si
usturoiul, putin cate putin pana obtinem gustul perfect pentru noi. Daca nu
agreati usturoiul nu este obligatoriu sa-l adaugati, dar va spun ca da un gust
nemaipomenit salatei de vinete.
Eu
maioneza o fac din 2 galbenusuri
fierte si unul crud, le mixez la robotul de bucatarie cu ulei de floarea-soarelui,
adaugand din cand in cand si cateva picaturi de zeama de lamaie. Important este
ca robotul sa fie la viteza minima. Daca lucram cu mixerul de mana pastram aceeasi
regula, viteza minima, iar in plus miscam in acelasi sens mixerul si adaugam
din cand in cand zeama de lamaie ca sa fragezesca maioneza. Foarte rar mi se
intampla sa se taie si atunci dreg
situatia cu zeama de lamaie sau putin mustar. In locul in care picam zeama de
lamaie sau mustar amestecam usor incorporand din ce in ce mai multa maioneza
taiata, pana ce toata o sa fie fragezita.
Dam
salata la frigider, astfel la rece o sa se intrepatrunda mai bine toate
aromele.
Servim
pe felii de paine sau putem sa umplem cu ea ardei sau rosii.
Spor
la bucatarit!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu