green

luni, 7 mai 2012

Salata de vinete










Exista  cineva care nu a mancat cu placere o salata de vinete? O pregatim destul de des, cel putin la fiecare masa festiva, dar tot timpul o savuram cu aceeasi pofta. 


Sunt cu atat mai gustoase cu cat au acel gust usor de afumat, pentru ca le pregatim din toamna, cand mergem cu gratarelul frumos la padure si le coacem acolo, la flacara, asa cum ar trebui in mod normal.

Este timpul sa v-o prezint si voua, asa cum o pregatesc eu.


Avem nevoie de:

-         vinete coapte
-         maioneza
-         o ceapa mica
-         2-3 catei de usturoi (optional)
-         sare

          Vinetele coapte si scurse le pasam bine, folosind instrumente de lemn sau plastic, pentru ca altfel se paseaza si semintele care pot da un gust amarui. In plus am incercat si salate cu vinete tocate la robot si sincer nici constistenta nu mai este aceeasi, este mult mai pastoasa, asa ca prefer munca manuala la tocatul vinetelor.
  
          Ceapa o tocam foarte fin, usturoiul il pisam.

        Dupa ce am tocat bine vinetele adaugam maioneza, o lingura sau 2, in functie si de cantitatea de vinete pe care o avem, dar si de gusturi, sare, ceapa tocata si usturoiul, putin cate putin pana obtinem gustul perfect pentru noi. Daca nu agreati usturoiul nu este obligatoriu sa-l adaugati, dar va spun ca da un gust nemaipomenit salatei de vinete.


          Eu maioneza o fac din 2 galbenusuri fierte si unul crud, le mixez la robotul de bucatarie cu ulei de floarea-soarelui, adaugand din cand in cand si cateva picaturi de zeama de lamaie. Important este ca robotul sa fie la viteza minima. Daca lucram cu mixerul de mana pastram aceeasi regula, viteza minima, iar in plus miscam in acelasi sens mixerul si adaugam din cand in cand zeama de lamaie ca sa fragezesca maioneza. Foarte rar mi se intampla sa se taie  si atunci dreg situatia cu zeama de lamaie sau putin mustar. In locul in care picam zeama de lamaie sau mustar amestecam usor incorporand din ce in ce mai multa maioneza taiata, pana ce toata o sa fie fragezita.

          Dam salata la frigider, astfel la rece o sa se intrepatrunda mai bine toate aromele.



          Servim pe felii de paine sau putem sa umplem cu ea ardei sau rosii.


          Spor la bucatarit!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu