green

vineri, 5 octombrie 2012

Gogosari in otet (fara fierbere)











Astazi vreau sa revenim la acrituri. Si asta pentru ca vreau sa va arat astazi reteta dupa care am pregatit o parte din gogosarii pentru iarna. Acum cateva zile v-am dat reteta de gogosari in sos, astazi va dau o reteta clasica de gogosari murati in otet, fara fierbere.


Si pentru ca mama a avut ceva renovari prin casa si a ratacit momentan caietul de retete, nu am putut apela la reteta ei clasica, asa ca am cautat in alta parte. Am descoperit reteta lui Teo si pe aceasta am ales-o ca si castigatoare.

Iata de ce avem nevoie:

-         6 kg gogosari
-         900 ml de otet (9%)
-         6 linguri de sare grunjoasa pentru muraturi (neiodata)
-         600 gr de zahar
-         2 lingurite de conservant (un pliculet)
-         boabe de piper
-         foi de dafin
-         boabe de mustar
-         usturoi
-         frunze de telina

          Spalam gogosarii, ii taiem pe jumatate si ii curatam de cotoare si seminte, iar pe cei mari ii putem taia in mai multe bucati, fiecare dupa cum prefera.

          Amestecam bine otetul cu sarea, zaharul, conservantul, boabele de piper, foile de dafin si boabele de mustar. Turnam peste gogosari si amestecam din nou foarte bine. Acoperim vasul (eu nu am avut un capac asa mare si am acoperit cu folie alimentara) si lasam 24 de ore la macerat. Mai amestecam din cand in cand.


          A doua zi o sa observati ca gogosarii si-au lasat sucul propriu asa ca o sa avem destul lichid sa umplem borcanele.

          Sterilizam borcanele in care punem gogosarii (v-am explicat aici cum facem asta). Aranjam gogosarii in borcane, fara sa ii inghesuim prea tare, punem 2-3 catei de usturoi si cateva frunzulite de telina in fiecare borcan, apoi turnam incet zeama pe care am obtinut-o si sigilam bine cu capace. Mie mi-au iesit 8 borcane de 800 ml si unul de 1700 ml.


          Nu ne ramane decat sa avem rabdare sa se acreasca pana putem deschide un borcan ca sa savuram bunatatea de gogosari.






         

          Spor la bucatarit si la conservat!



4 comentarii:

  1. Ce harnicuta esti!Ai pregatit o multime de bunatati.
    Pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma straduiesc si eu. Pana la urma tot eu si bebe din burtica o sa fim principalii consumatori :P. Te pup!

      Ștergere
  2. Frumos, buna ideea asta fara ferbere. Pot sa iau un borcanel?

    RăspundețiȘtergere