green

luni, 15 octombrie 2012

Gogonele bulgaresti










Am luat din nou o pauza pe blog pentru ca urmat runda 2 de muraturi. De data asta nu au mai fost catraveti si gogosari, ci au urmat muraturile asortate. Ce sa fac, nu ma pot abtine cand ma duc la piata si vad tarabe pline de gogonele, conopida, varza si toate cele.


Prima reteta pe care am pregatit-o este una dintre preferatele mele. Gogonelele bulgaresti sau cum o avea mama scrisa in caietul de retete, salata bulgareasca, este o reteta original bulgareasca. O matusa a mea de la Calafat are prieteni peste Dunare, la Vidin, si acolo a incercat aceste muraturi si a furat reteta.


Iata de ce avem nevoie:

-         2,5 kg gogonele
-         750 gr morcovi
-         200 gr zahar
-         200 ml otet (9%)
-         1 pachet conservant
-         frunze de telina
-         sare dupa gust (neiodata pentru muraturi)

          Cu cantitatile astea ies cam 5 borcane de 800ml.


          Dupa ce spalam bine gogonelele si curatam morcovii de coaja, le taiem pe toate rondele. Totul merge super rapid daca aveti in dotare un robot. Am feliat totul in 2-3 minute.

          Punem intr-un vas incapator rondelele unde le amestecam foarte bine cu zaharul, otetul, conservantul si frunzele de telina. Dupa ce am amestecat foarte bine adaugam si sare dupa gust. Eu am pus cam 40 gr.


          Lasam cam 3-4 ore, dar zic ca este o idee buna sa lasam peste noapte, in acest fel o sa-si lase si mai multa zeama.

          Punem in borcane fara sa inghesuim prea tare, ca sa nu fermenteze.

          Nu-i asa ca este usor. Si nu va mai spun ce gustoase sunt.






          Spor la bucatarit!


2 comentarii: