Cu ce altceva am putea incepe culinariada noastra decat cu felul I. Am sa fiu putin subiectiva si o sa va dau reteta mea preferata de supa, supa de pui cu galuste. Sunt innebunita dupa ea mai ales din pricina telinii, care lasa o aroma nemaipomenita, in special vara cand avem si frunze, nu numai radacina. Este supa pe care ne-o pregatea mama de mici, dar recunosc ca pe atunci nu suportam galustele si o certam mereu pe mama ca incerca, cu un aer nevinovat, sa imi strecoare cate una in farfurie. Si aveam o intreaga filisofie de a o manca: mai intai sorbeam “zeama” ca apoi sa ne ramana numai fideaua, pe care o savuram ca pe nu stiu ce delicatese.
Dar gata cu vorbaria. Sa ne punem sortul si sa incepem.
Ingredientele de care avem nevoie sunt:
-
carne
de pui (piept sau pulpe), eu am folosit 3 pulpe intregi
-
o
ceapa
-
2-3
morcovi
-
o
radacina de telina
-
fidea
-
frunze
de telina
-
1-2
cuburi condiment de pui
Dupa ce am spalat si taiat pulpele pe
jumatate le punem la fiert cam in 3-4 litri de apa. Intre timp curatam legumele. Ceapa o lasam
intreaga, morcovii ii taiem felii, iar radacina de telina o taiem in bucati
mari. Intre timp trebuie sa fim atenti si la pulpe, sa adunam spuma cat mai
des.
Pentru ca eu de obicei gatesc cu pui
cumparati, care fierb repede, dupa ce spumez bine, pun si legumele in oala. In
cazul in care aveti un pui sau o gaina de tara lasati sa fiarba mai mult, pana
este aproape fiarta carnea.
Cand au fiert toate (se poate face cel mai
bine proba cu furculita, daca inca nu aveti experienta sa va dati seama) se
scot cu spumiera din oala ceapa, radacina de telina si carnea de pui. Aveti
optiunea sa lasati carne in supa, taiata in bucati micute, sau sa o scoateti si, ca in cazul meu, sa o folositi la alt fel de mancare. Punem
cubul de pui si potrivim si de sare daca mai este cazul.
Pentru galuste ne trebuie:
-
un ou
-
o
lingura ulei
-
o
jumatate lingurita bicarbonat
-
gris
Acum este timpul sa pregatim galustele. Batem bine oul cu un praf de sare, adaugam batand in continuare uleiul si apoi bicarbonatul. Eu am avut ceva probleme pana am facut bine galustele, asa ca nu va suparati prea tare daca nu va ies din prima. Am citit ca bicarbonatul le-ar face mai pufoase si eu de cand folosesc chiar asa mi-au iesit. La final adaugam grisul, putin cate putin. Acum este partea delicata, pe care eu nu am suportat-o la nicio reteta, cand scria “cat cuprinde”. Dar din imagini si din explicatii sper sa ajungeti la consistenta ideala. Compozitia trebuie sa fie moale, dar sa nu cada de pe lingurita. Puteti testa si cu furculita, este gata daca treceti cu furculita pe suprafata compozitiei si raman urme vizibile.
Galustele se adauga in oala (la care focul
este dat la minim) cu o lingurita, pe care o tinem putin in oala cu supa ca sa
se incinga, in felul acesta galustele se vor desprinde mai usor. Se ia cate o
lingurita din compozitia de gris si se pune in oala. Dupa ce se termina de pus
galustele se toarna peste ele o cana cu apa rece. Se da focul potrivit si se
asteapta sa fie gata galustele. Va dati seama ca sunt fierte atunci cand cresc
si devin pufoase.
La final se adauga fideaua, nu prea multa,
pentru ca avem deja galustele si nu vrem sa iasa prea groasa, si lasam sa
fiarba conform timpului recomandat pe ambalaj. Daca folosim frunze de telina le
tocam marunt si le punem la fiert 2-3 minute, pentru ca sunt un pic mai groase
si trebuie fierte putin, apoi oprim focul.
Acum ne ramane decat sa o savuram.
Spor la bucatarit si pofta buna!
Felicitari pentru descrierea rețetei și pentru prezentare.
RăspundețiȘtergereDelicios!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Sugestie:
Dacă bați foarte bine oul (spumă),pentru gălușcă vei folosi doar griș, fără alte ingrediente(ulei, bicarbonat).
Vor ieși foarte pufoase.
Aștept cu nerăbdare și alte rețete,
Eliza
Multumesc frumos Eliza! Mai ales pentru sugestie. Te astept cu drag sa citesti si alte retete. Astept oricand idei si mici trucuri.
Ștergere