Se apropie weekendul. Daca vreti sa
mancati o pizza, dar nu aveti chef sa iesiti din casa, nu va grabiti sa
comandati pentru ca m-am gandit sa va ajut eu cu o reteta simpla, care nu
presupune mult timp si efort din partea voastra.
Dar ca sa facem pizza primul lucru de care
avem nevoie este aluatul. Eu recunosc ca pana nu demult cumparam de la o
brutarie din zona coca de paine si o foloseam la blat de pizza. Dar intr-o zi
m-am gandit ca n-ar trebui sa fie mare filosofie in a framanta un aluat, asa ca
am dat search si prima reteta am si folosit-o. Rezultatul a fost unul foarte
bun, asa ca folosesc in continuare aceeasi reteta.
Dar gata cu vorba, sa ne punem sortul si
sa murdarim oleaca.
Ingredientele necesare pentru 2-3 pizza (in
functie de cat de gros intindeti blatul) sunt:
-
500
gr faina
-
300
ml apa calduta
-
3
linguri ulei masline
-
o
lingurita sare
-
o
lingurita zahar
-
1
plic de drojdie uscata
Intr-un
vas se amesteca faina cu drojdia, apoi se face un cuib in mijloc in care se
adauga sarea, zaharul si uleiul de masline. Incepem sa framantam cu mana
adaugand incetul cu incetul si apa.
Dupa
ce am terminat de pus apa, framantam pana se incorporeaza toata faina. Aluatul
care se obtine nu trebuie sa se lipeasca de maini. Daca totusi este lipicios mai
adaugati putina faina. Punem putina faina pe suprafata pe care lucram cu
aluatul si il scoatem din vas. Aluatul se framanta cam 10 minute. Din cand in
cand intindeti aluatul in maini, ca si cum ati vrea sa-l rupeti, apoi
reincepeti framantarea. Aluatul o sa devina din ce in ce mai elastic.
Dupa
ce am terminat lasam la dospit in loc cald, intr-un vas pe care il acoperim cu
un prosop curat de bucatarie, circa o ora.
Cand
a crescut se intinde in foaie subtire, de aprox. 1 cm, potrivita pentru tava in
care coacem pizza.
Acesta
este blatul. Peste el putem pune orice compozitie, in functie de imaginatie si
gusturi.
Partea buna este ca puteti pregati aluatul
si il puteti tine pentru a doua zi la frigider.
Spor
la bucatarit!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu