green

miercuri, 21 martie 2012

Varza calita











          Una din mancarurile pe care le gatesc cu un real succes acasa in perioada de iarna si primavara, pana se termina butoiul, este varza calita, cu varza murata bineinteles. Si asta pentru ca ne aminteste fiecaruia dintre noi, mie si sotului, de mesele pe care le luam in sanul familiei cand eram mici. Lucian imi povesteste ca fratelui sau ii placea foarte tare aceasta mancare, asa ca, Vio pentru tine special reteta asta.


          Daca suntem in sezonul in care nu avem varza murata sau pur si simplu nu avem posibilitatea de a pune la butoi, ca de, nu toti avem beci, nu va temeti, iese foarte buna si cu varza proaspata.

          Iata de ce avem nevoie pentru aceasta mancarica clasica:

-         varza murata sau proaspata (cantitatea difera in functie de apetit si numarul de persoane care o sa o savureze)
-         scaricica porc sau pulpe de pui sau ce carne vi se pare voua ca se potriveste
-         marar din belsug (adica 1-2 legaturi)
-         1-2 linguri pasta tomate sau bulion rosii
-         piper boabe
-         3-4 frunze dafin

Treaba cea mai grea este la inceput cand trebuie sa tocam varza. Daca folosim varza murata o spalam bine ca sa nu avem surpriza sa ne iasa foarte acra mancarea.

Punem varza tocata intr-un vas, la foc potrivit, cu circa 2 cani de apa. Nu trebuie sa punem foarte multa apa pentru ca se mai inmoaie varza si isi mai lasa si ea apa. Amestecam din cand in cand.

Peste cam 10 minute, cand se mai inmoaie varza, mai ales daca este din cea proaspata trebuie sa se inmoaie bine, punem si pasta de tomate, cateva boabe de piper si foile de dafin. Potrivim de sare si mai lasam cateva minute.

Punem mararul, amestecam bine, nivelam si punem deasupra carnea.


Dam la cuptorul preincalzit, la foc potrivit. Verificam si atunci cand este putin rumenita carnea scoatem din cuptor si o intoarcem pe cealalta parte. Introducem din nou la cuptor si lasam pana este gata carnita.



Acum nu va mai ramane decat sa va bucurati de ea.

Spor la bucatarit si la savurat!



Un comentariu:

  1. o reteta reusita si numai buna pentru sezonul sarbatorilor si nu numai, o mancare ca la mama acasa, foarte gustoasa si sanatoasa si pe placul multora :)

    RăspundețiȘtergere