green

duminică, 23 februarie 2014

Chec










Mi-am dat seama ca am facut in ultimul timp tot felul de variante de chec si tocmai checul clasic, din caietul de retete al mamei, nu l-am mai facut. Asa ca iata, reteta de chec pe care ne-o pregatea mama de cand eram mici si ne bucura weekendurile cu el.


Ingrediente pentru 2 checuri (cana folosita are 250ml):

-         8 oua
-         o ceasca ulei
-         10 linguri apa fierbinte
-         2 cani zahar
-         esenta vanilie
-         2 si ½  cani faina
-         1 praf de copt
-         cacao

Separam mai intai ouale. Intr-un vas frecam putin galbenusurile cu un praf de sare si cu uleiul turnat in fir subtire (ca la maioneza).

Separat batem spuma albusurile, cand sunt gata adaugam si zaharul si mai mixam putin. Dupa asta adaugam putin cate putin apa fierbinte. Urmeaza galbenusurile si esenta de vanilie. La final adaugam faina amestecata cu praful de copt si incorporam usor.


Tapetam 2 tavi de chec cu hartie de copt si turnam compozitia in ele, pastrand o mica parte pe care o amestecam cu 2-3 linguri de cacao. Turnam peste compozitia alba si compozitia cu cacao.

Daca vreti modelul de lalea, asa cum am facut eu, turnati la inceput cam jumatate din compozitia de chec in tavi. Cealalta jumatate o impartiti in 2 parti, una cu cacao, una o lasati simpla. Cu o lingura mare sau un polonic, ce aveti la indemana, turnati de-a lungul tavii, deasupra aluatului alb, o lingura cu cacao, o lingura simpla… si asa pana terminam ambele compozitii. Efectul este unul foarte frumos, asa cum il vedeti si in pozele mele.


Un chec simplu, dar gustos, care cu siguranta ne aminteste fiecaruia dintre noi de deserturile simple din copilarie.









Spor la bucatarit si pofta buna!



Un comentariu: