Mi-am dat seama ca am facut in ultimul timp tot
felul de variante de chec si tocmai checul clasic, din caietul de retete al
mamei, nu l-am mai facut. Asa ca iata, reteta de chec pe care ne-o pregatea mama
de cand eram mici si ne bucura weekendurile cu el.
Ingrediente pentru 2 checuri (cana
folosita are 250ml):
-
8 oua
-
o ceasca
ulei
-
10
linguri apa fierbinte
-
2
cani zahar
-
esenta
vanilie
-
2 si ½
cani faina
-
1
praf de copt
-
cacao
Separam mai intai ouale. Intr-un vas
frecam putin galbenusurile cu un praf de sare si cu uleiul turnat in fir
subtire (ca la maioneza).
Separat batem spuma albusurile, cand sunt
gata adaugam si zaharul si mai mixam putin. Dupa asta adaugam putin cate putin
apa fierbinte. Urmeaza galbenusurile si esenta de vanilie. La final adaugam
faina amestecata cu praful de copt si incorporam usor.
Tapetam 2 tavi de chec cu hartie de copt
si turnam compozitia in ele, pastrand o mica parte pe care o amestecam cu 2-3
linguri de cacao. Turnam peste compozitia alba si compozitia cu cacao.
Daca vreti modelul de lalea, asa cum am
facut eu, turnati la inceput cam jumatate din compozitia de chec in tavi.
Cealalta jumatate o impartiti in 2 parti, una cu cacao, una o lasati simpla. Cu
o lingura mare sau un polonic, ce aveti la indemana, turnati de-a lungul tavii,
deasupra aluatului alb, o lingura cu cacao, o lingura simpla… si asa pana
terminam ambele compozitii. Efectul este unul foarte frumos, asa cum il vedeti
si in pozele mele.
Un chec simplu, dar gustos, care cu
siguranta ne aminteste fiecaruia dintre noi de deserturile simple din
copilarie.
Spor la bucatarit si pofta buna!
Ce frumos a iesit! Imi aduce aminte si mie de checurile pe care le facea mama. Pupici!
RăspundețiȘtergere