green

vineri, 25 mai 2012

Socata













Exista cineva care atunci cand bea o gura rece de socata nu fuge cu gandul la copilaria sa? Pregatita fie de bunici, fie mamici, aceasta bauturica delicioasa, era savurata de noi toti cu aceeasi placere.

Si cu toate ca acum avem la dispozitie mult mai multe sucuri decat atunci, inclusiv pe cele care imita aroma de socata, sunt sigura ca nu este cineva care sa refuze un pahar rece de socata facuta in casa.


Am vazut zilele trecute la piata soc, asa ca m-am hotarat sa fac si eu pentru prima data socata, pana acum mama fiind cea care se ocupa de asta. A iesit atat de buna incat cu siguranta nu o sa fie ocazie in care sa nu o mai incerc.

Iata cum puteti obtine si voi o bautura delicioasa si racoritoare, fara E-uri, coloranti si conservanti.

Avem nevoie de:

-         flori de soc (4-5 buchetele la 3 litri de apa, eu am avut vreo 10 dar mici si am facut cu 5 litri de apa)
-         zahar (100 gr la 1 litru de apa)
-         lamaie (cam o lamaie la 2-3 litri de apa)

          Scufundam in apa florile de soc si le lasam 2-3 minute ca sa scapam de eventualele gaze care se adapostesc intre floricelele frumos mirositoare. Apoi mai scufundam de 2-3 ori in apa curata, ca sa se curete bine. In nici un caz nu puneti sub jet de apa pentru ca o sa pice toate floricelele.

          Punem apoi in vasul in care o sa pregatim socata apa si zaharul si amestecam bine ca sa se topeasca.

          Adaugam florile de soc, cateva felii de lamaie si sucul de la restul de lamai.


          Acoperim vasul si lasam la temperatura camerei 1-2 zile, amestecand din cand in cand cu o lingura. Eu am lasat 2 zile, pentru ca a venit o perioada ploioasa si am avut racoare si in casa. Daca aveti un loc insorit il puteti tine acolo si o sa fie gata mai repede.


           La final strecuram socata. Eu am folosit o strecuratoare in care am pus si tifon, in felul acesta nu trece nici cea mai mica impuritate. 


        Tinem la frigider si servim rece. Putem adauga si felii de lamaie daca ne place mai acruta.

 
 

          

          Spor la bucatarit!



3 comentarii:

  1. Paharul acela este pentru mine,nu-i asa?Tare-mi place,imi aduc aminte cand facea mama si beam pana simteam ca pocnesc.
    Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  2. tare buna! De 2 zile tot beau si eu intruna..:))

    RăspundețiȘtergere
  3. ce poate fi mai buna si sanatoasa decat un pahar de socata, o bautura pe care as bea-o in fiecare zi :)

    RăspundețiȘtergere