green

luni, 23 aprilie 2012

Prajitura "Patru arome"










Dupa cum va povesteam, de Paste am pregatit aceasta prajiturica delicioasa. Este una dintre preferatele mele din doua motive: in primul rand are crema, iar in al doilea rand are blat cu nuca. Dupa cum ii spune si numele, inca de la prima imbucatura o sa facem cunostinta cu 4 arome distincte si delicioase. Mai intai este gustul de nuca, din blat, urmeaza gustul usor acrut al caiselor din gem, aroma de vanilie din budinca si nu in ultimul rand ciocolata cea de toate zilele. Toate se imbina asa de bine ca iti lingi degetele.



Prezentarile fiind facute, sa ne punem sortul si sa incepem treaba.

Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:

Pentru blat:

-         4 albusuri
-         10 linguri zahar
-         4 linguri faina
-         12 linguri miez de nuca macinat
-         esenta de rom

          Pentru crema si decor:

-         2 plicuri budinca de vanilie
-         750 ml lapte
-         6 linguri zahar
-         esenta de vanilie
-         250 gr unt (sau margarina)
-         150 gr gem de caise
-         100 gr ciocolata cu lapte

          Mai intai ne ocupam de blat. Batem albusurile spuma tare. Cand sunt gata adaugam zaharul, incetul cu incetul, pana se topeste si se intareste compozitia.

          Urmeaza nuca macinata si esenta de rom, iar dupa ce am incorporat bine adaugam faina cernuta cu praful de copt.


       Turnam intr-o tava tapetata cu faina sau mai simplu cu hartie de copt. Dam la cuptorul incins la 180°C pana trece testul scobitorii.


          Cat timp sta la cuptor blatul, ne ocupam de crema. Preparam budinca cu laptele si zaharul. Intr-un vas punem budinca si zaharul si adaugam treptat laptele amestecand foarte bine ca sa nu avem cocoloase. Punem pe foc si amestecam pana se ingroasa. Lasam sa se raceasca bine, amestecand din cand in cand ca sa nu prinda crusta deasupra.

          Untul (margarina) il frecam spuma si il incorporam cu budinca racita si esenta de vanilie.


          Urmeaza asamblarea prajituricii.

          Peste blatul racit intindem uniform gemul de caise.

          Peste gem intindem crema de budinca.

          Ciocolata o topim, la bain marie sau la cuptorul cu microunde, asa cum v-am aratat aici, si o intindem peste crema. Aveti grija sa va miscati repejor pentru ca ciocolata se raceste si se intareste destul de repede si nu o sa o puteti intinde bine.


          Se da la rece.

         Aveti grija la taiere. Cel mai bine o taiem cu un cutit fierbinte, ca crusta de ciocolata de deasupra sa nu se sparga pe unde doreste dumneaei, ci pe unde vrem noi.

  
 



          Spor la cofetarit!



Sursa de inspiratie: prajituria.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu