green

miercuri, 16 ianuarie 2013

Cheesecake cu dovleac copt











 In decembrie Provocarea secreta a Amei a implinit un an. La multi ani si multe parade frumoase si de acum incolo, iar organizatoarei multa putere de munca si ii multumim pentru toate lucrurile minunate pe care le face!


Din pacate tocmai atunci, din mai multe motive, nu ma reusit sa pregatesc nimic. Sper sa-mi iau revansa acum, cu acest cheesecake minunat pe care l-am descoperit pe blogul pe care Ama mi l-a trimis, EnjoyDessert!. Desi am gasit acolo mai multe retete frumoase, inclusiv de cheesecake, m-am hotarat la aceasta reteta pentru ca de vreo 2 luni aveam un dovleac care astepta sa fie copt si care parca a asteptat special aceasta reteta.

Ingredientele de care avem nevoie:

Pentru blat:
-         170 gr biscuiti
-         50 gr miez de nuca
-         70 gr unt
-         1 praf scortisoara

          Pentru umplutura:
-         700 gr crema de branza
-         125 ml smantana
-         200 gr dovleac copt
-         150 gr zahar
-         1 fiola esenta vanilie
-         3 oua
-         1 lingura amidon
-         ½ lingurita scortisoara

          Pentru decor:
-         300 ml smantana dulce
-         2 linguri zahar pudra
-         scortisoara

          Toate aceste ingrediente sunt pentru o tava rotunda cu diametrul de 21 cm. Smantana dulce pentru topping este cea pentru frisca.Si ca un pont: crema de branza buna si ieftina am gasit la Kauffland, marca proprie.

          Paranteza fiind facuta este timpul sa ne apucam de treaba. Macinam fin biscuitii impreuna cu nuca, adaugam peste ei un praf de scortisoara, apoi amestecam bine cu untul pe care l-am topit la foc mic.

          Tapetam fundul tavii cu hartie de copt, iar lateralele le ungem cu unt. Punem pe fundul tavii compozitia de biscuiti (nu urcam si pe pereti), presand bine cu mana.


          Dam la cuptorul incins la 180°C si coacem crusta timp de 10 minute. Dupa ce este gata, scoatem tava din cuptor si reducem temperatura cuptorului la 160°C.

          Cat timp avem blatul la cuptor ne ocupam de crema. Mixam timp de 3 minute crema de branza impreuna cu zaharul. Adaugam ouale, unul cate unul, mixand foarte bine dupa fiecare. Urmeaza dovleacul copt pe care l-am facut piure, apoi smantana. La final adaugam amidonul, scortisoara si esenta de vanilie si mixam numai cat sa se omogenizeze toate.


          Toata aceasta crema o turnam peste crusta si dam la cuptor timp de 1 ora, 1 ora si 10 minute, cat sa fie usor rumenita deasupra. Cand este gata oprim focul si lasam tava in cuptor sa se raceasca cu usa intredeschisa, timp de aprox 2 ore. In timpul coacerii a crescut foarte frumos, dar dupa cele 2 ore, chiar daca s-a racit in cuptor,s-a lasat putin, asa ca sa nu va speriati daca patiti acelasi lucru. Dupa ce s-au scurs cele 2 ore dam la frigider, de preferat peste noapte.


          Deasupra am ornat cu smantana dulce, pe care am batut-o bine cu zaharul pudra, si am presarat putina scortisoara.



          Un cheesecake foarte bun care sigur va fi pe gustul multora dintre voi.

 








          Spor la bucatarit!

           

8 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Multumesc frumos Corina! Din partea unei gospodine desavarsite ca tine este un mare compliment. Te pup!

      Ștergere
  2. Apetisant,trebuie sa-l incerc si eu! :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte frumos cheesecake! Mie mi-e un pic teama sa le fac :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Micky nu trebuie sa-ti fie teama, daca respecti reteta nu ai cu ce da gres. Te asteptam sa ne spui cum ti-a iesit atunci cand o sa prinzi curaj si o sa incerci. Te imbratisez!

      Ștergere
  4. interesanta combinatie! trebuie sa aiba un gust aparte.daca imi permiti un sfat:dupa coacere eu las cheesecake-ul 2 ore in cuptorul inchis pt a evita sa se lase

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc de sfat, primesc oricand sfaturi cu placere! Am tinut si eu la cuptor, numai ca nu l-am tinut inchis ci intredeschis. Data viitoare o sa incerc asa. Te pup!

      Ștergere