green

marți, 15 ianuarie 2013

Prajitura Rafaello











Desi pentru Revelion am pregatit un tort, nu am rezistat sa nu fac si o prajitura. Dintre multele retete care au ajuns in semifinale, apoi in finala, aceasta a fost castigatoarea. Un mare atu al ei a fost faptul ca mi-a amintit de bilutele pe care cred ca toti le stim si care mie imi plac tare mult (promit ca o sa le pregatesc ca sa va dau si voua varianta mea de reteta). Spre surprinderea mea chiar seamana ca gust si aroma, asa ca imi place si ramane in caietul meu de retete.


          Ingredientele de care avem nevoie:

          Pentru blat:
-         6 oua
-         6 linguri zahar
-         6 linguri faina
-         150 gr nuca macinata
-         1 praf de copt

          Pentru crema:
-         13 linguri de zahar
-         150 ml apa
-         200 gr lapte praf
-         7 linguri nuca de cocos
-         200 gr unt (margarina)

          Pentru ornat:
-         nuca de cocos/ cacao/ glazura/ ciocolata rasa

          La inceput separam albusurile de galbenusuri. Batem albusurile spuma cu un praf de sare, iar cand avem spuma adaugam treptat si zaharul si mixam pana spuma devine tare si batoasa. Unul cate unul punem si galbenusurile. Cand s-au incorporat adaugam nuca macinata, apoi putin cate putin si faina amestecata cu praful de copt. (Eu am folosit mixerul pana la final)


          Tapetam o tava (25x35cm) cu hartie de copt si o introducem la cuptorul incalzit la 180°C pana trece testul scobitorii. Cand este gata scoatem si lasam blatul sa se raceasca.


          In timp ce blatul sta la racit ne putem ocupa de crema. Fierbem apa cu zaharul, pana obtinem un sirop iar zaharul este complet topit. Adaugam laptele praf amestecand bine ca sa nu avem cocoloase, iar la final nuca de cocos. Lasam sa se  raceasca complet.

          Mixam untul pana avem o spuma fina, apoi adaugam peste el cate o lingura din crema care s-a racit.



          Acum ca avem si blatul si crema, urmeaza asamblarea. Blatul il taiem in doua. Intre blaturi turnam aproximativ jumatate din crema, iar restul se pune deasupra.

          Putem orna cu ce avem la indemana sau cu ce preferam. Ori alegem simplu nuca de cocos, ori mai diversificam presarand cacao sau picurand putina glazura. Eu am preferat sa rad fin ciocolata.

          Dam la rece.









          Spor la bucatarit!





Sursa de inspiratie: Ceva bun- ceva dulce




2 comentarii:

  1. Ma gandeam ce prajitura sa fac in acest weekend si m-am scos cu reteta ta !:)
    Super cremosa,like!
    Multumesc!
    Weekend fain!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adina, spor la cofetarit! Te asteptam sa ne spui cum ti-a iesit! Te pup!

      Ștergere